Lucas Andersson vant en tur til Edvard Grieg-feltet for sin idé om å integrere temperatursensor i borebitsene. Foto: Anders Lie Brenna, enerWE
Lucas Andersson vant en tur til Edvard Grieg-feltet for sin idé om å integrere temperatursensor i borebitsene. Foto: Anders Lie Brenna, enerWE

- Vi kommer til å ha denne energiformen lenge - det er jeg helt sikker på

Masterstudenten Lucas Andersson vant en tur til Edvard Grieg-feltet for sin idé til forbedring av borebits.

Publisert Sist oppdatert

På den årlige Godt Tenkt-konferansen som ble arrangert i lokalene til oljeselskapet Lundin i dag, onsdag, ble det kåret en vinner i studentkonkurransen Vis din idé.

Tre studenter var i finalen, og fikk presentere sine ideer til hvordan de på forskjellig vis kan forbedre oljeselskapenes arbeid ute på norsk sokkel.

Lucas Andersson vant med sitt forslag til å sette temperatursensorer på borebitsene som brukes i borearbeidet.

- En høy temperatur kan indikere slitasje og skade eller tung belastning, forklarte Andersson da han holdt sin presentasjon.

Han la til at det også vil kunne gjøre det mulig å utnytte borebitsene bedre. Samtidig har han også identifisert utfordringer som han mener de vil støte på hvis de skal forsøke å implementere løsningen i praksis:

  • Finne temperatursensorer som tåler den ekstreme belastningen under boringen
  • Optimalisering av hvor ofte dataene bør sendes ut
  • Undersøke muligheter for å flytte elektronikken lengre unna selve borvitsen

Etter kåringen fikk enerWE en kort prat med vinneren.

- Det kjennes greit. Litt nervøst, sier Andersson til enerWE.

27-åringen har tidligere har jobbet som maskiningeniør på ulike fartøy, og går nå på master i reservoarteknologi ved Universitetet i Stavanger, og han er bare på første året.

- Jeg tok bachelor i mechanical engineering i Finland, sier Andersson.

Det betyr at han bare har studert petroleumsfag siden sommeren. Likevel gikk han av med seieren med en idé som juryen beskriver som lovende og også gjennomførbar.

Gleder seg til plattformtur

I Norge er det en stor diskusjon om fremtiden til olje- og gassbransjen, og det diskuteres ofte hvordan bransjen skal klare å tiltrekke seg de beste unge talentene. Andersson er på sin side veldig klar på at han vil jobbe i denne bransjen.

- Vi kommer til å ha denne energiformen lenge - det er jeg helt sikker på, sier Andersson til enerWE.

Som vinner av konkurransen får han en tur ut på en oljeplattform.

- Vinneren får en spektakulær tur til Edvard Grieg, sa Lundin-sjef Kristin Færøvik da hun leste opp juryens begrunnelse og presenterte vinneren.

Det gleder Andersson seg veldig til, men han vet ikke helt hva han forventer av det.

- Jeg vet at de er mye større enn hva man tror de er, sier Andersson til enerWE.

Etter å ha evaluert alle de tre finalistene bestemte Lundin seg for at de sender alle tre ut på Edvard Grieg-plattformen.

De to øvrige finalistene var Juan Manuel Romero fra Columbia som også studerer ved Universitetet i Stavanger og norske Sigurd Harsberg som studerer ved NTNU.

Romero sin idé gikk ut på å bruke geotermisk energi til å produsere elektrisitet fra eksisterende offshorebrønner, mens Harsberg har designet en datainnsamlingsboks for å hente inn informasjon om vindforholdene.

Kristin Færøvik og de tre finalistene.
Kristin Færøvik og de tre finalistene.