Strømmåler. Foto: Anders Lie Brenna, enerWE
Strømmåler. Foto: Anders Lie Brenna, enerWE

Tilbyr lavere nettleie på natten - allerede i år

Nettselskapet Glitre Energi Nett vil flytte kundenes lading av elbilene over på nattestid.

Publisert Sist oppdatert

NVE har nylig kommet med sine forslag til hvordan nettleien bør endres for å påvirke folks strømforbruk slik at ikke alle bruker maksimalt med strøm samtidig. Forslagene er lagt frem, og sendt ut på høring.

Det vil ta noe tid før beslutningen blir tatt om hvordan det blir i fremtiden, og NVE legger opp til overgangsordninger slik at både nettselskapene og kundene får god tid til å tilpasse seg.

Endringene vil ikke påvirke hvor mye nettselskapene tjener, men det vil påvirke hvordan kundene belastes for strømforbruket. Dette er viktig for nettselskapene fordi nettet til enhver tid må tåle maksbelastningen. Det betyr at kostnadene i stor grad er knyttet opp til å bygge og drifte nettet.

Naturlig nok er belastningen typisk høyere på dagtid enn på natten, og nå tar et nettselskap grep for å gjøre noe med det allerede nå.

Glitre Energi Nett ble etablert i 2015 etter en fusjon mellom EB Nett, Lier Nett og EnergiNett. De er nettselskapet som drifter strømnettet i det som het Buskerud fylke, samt tilstøtende områder i de som het Oppland, Vestfold og Hordaland.

På sin hjemmeside forteller de nå at fra 1. mars tilbyr de sine kunder lavere nettleie mellom 22:00 på kvelden og 06:00 på morgenen.

– Vi må utnytte strømnettet vårt smartere gjennom døgnet, for å utsette eller unngå behov for å bygge ny kapasitet. En kapasitet vi egentlig ikke trenger om vi bruker nettet smart. Om natten er det god plass i nettet, derfor innfører vi i Glitre Energi Nett lavere nettleie om natten, sier Tore Morten Wetterhus, administrerende direktør i Glitre Energi Nett.

Reduksjonen er på 14 øre/kWh på energileddet i nettleien i disse timene.

Vi ønsker å bruke gulrot, og ikke pisk

Tore Morten Wetterhus

– Vi ønsker å bruke gulrot, og ikke pisk. Vi skal være med på å elektrifisere samfunnet og bidra til å nå Norges klimamål. Da trenger vi et godt og sterkt nett med god kapasitet. Men vi må ta i bruk den ledige kapasitet i nettet, før vi bygger mer nett. Da tror vi på å gjøre det billigere for kunden, i stedet for å sette prisen opp, sier Wetterhus.

Målet er å få flest mulig av kundene til å flytte ladingen av elbilene til nattestid. Dette er da også den bruksendringen som regnes som den enkleste for folk flest å tilpasse seg.

I tillegg til lavere nettleie på natten, vil strømkundene også nyte godt av at srømprisen vanligvis er lavere på nattestid.

Inititativet tas godt i mot av bransjeorganisasjonen Energi Norge.

Vi håper NVE åpner for at flere nettselskaper kan tilby liknende nettleie

Kristin H. Lind

– Dette er et veldig godt eksempel på hvordan smartere nettleie kan innføres på en enkel måte som kundene virkelig får glede av fra første dag. Vi håper NVE åpner for at flere nettselskaper kan tilby liknende nettleie, sier Kristin H. Lind, direktør for nett og entreprenør i Energi Norge