Gjeld til Gazprom

Publisert

Ukraina tilbyr å betale.

Ukraina ga mandag beskjed om at landet er klar til å betale gjelden for gass fra Russland i henhold til den tidligere avtalte prisen. Gazprom nekter å kommentere tilbudet.

Ukraina vil raskt betale gjelden på 2,2 milliarder dollar med utgangspunkt i den tidligere avtalte prisen på 268 dollar per 1.000 kubikkmeter, oppga fungerende statsminister Arsenij Jatsenjuk mandag.

Han sa samtidig at regjeringen og Ukrainas statlige energiselskap Naftogaz hadde innledet prosedyrer for å få saken om Russlands forhøyede gasspriser avgjort for en voldgiftsdomstol i Stockholm. Russland har fått 30 dager til å svare.

Hvis vi ikke har fått noen enighet innen 30 dager, vil vi vende oss til domstolen for å få en avgjørelse på disputten med Russlands monopolist Gazprom, sa den fungerende statsministeren.

Gazprom avviste umiddelbart å komme med kommentarer til det ukrainske tilbudet.

Ukraina vil snart begynne forhandlinger om gassimport fra Ungarn, opplyste Ukrainas energiminister Juri Prodan mandag i Bratislava.

Han opplyste at Ukraina også ber om EUs støtte til å forhandle om utvidede leveranser av gass fra Slovakia.

Utspillet er et ledd i Ukrainas arbeid for å finne alternative leveranser av gass og å gjøre seg mindre avhengig av leveranser fra Russland etter at Russland annekterte Krim.

©NTB