Kristin Skogen Lund, Administrerende direktør, NHO
Kristin Skogen Lund, Administrerende direktør, NHO

LO og NHO i nytt samarbeid om flere arbeidsplasser

Publisert

Oljenedtur, flyktningkrise og delingsøkonomi skal løses sammen.

LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-sjef Kristin Skogen Lund lanserer et nytt samarbeid for å øke sysselsettingen i møte med oljenedtur, flyktningkrise og delingsøkonomi.

– Vi har bestemt oss for at de utfordringene vi står overfor er felles, og de må vi løse i fellesskap, sier Skogen Lund til Dagens Næringsliv.

"Bærekraftsalternativet"

De to lederne lanserer samarbeidet på NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum torsdag. De har døpt samarbeidet bærekraftsalternativet, etter modell av 1990-tallets solidaritetsalternativ.

– Det er et slags solidaritetsalternativ to, men vi fant ut at utfordringene er annerledes og omfatter mer nå, så vi har kalt det bærekraftsalternativet, sier Skogen Lund.

 • 600 bedrifter samles som leverandørklynge til oljenæringen i nord
 • Sysselsettingen er i utakt med befolkningsveksten

  Kristiansen sier at målet er å skape flere jobber og et bærekraftig arbeidsliv.

  – Vi har ikke klart å øke sysselsettingen i takt med befolkningsveksten etter finanskrisen. Vi står med en manko på 100.000– 150.000 jobber i dag. Her er mange elementer som gjør at vi som parter i arbeidslivet sammen tar tak i utfordringen. Når LO og NHO er enige og villige til å ta grep sammen med myndighetene, får vi ting til, sier Kristiansen.

  • Offshoreselskap kutter 90 stillinger
  • For økt bruk av roboter

   Blant utfordringene de to mener organisasjonene de leder må stå sammen om er den teknologiske utviklingen med blant annet økt bruk av roboter, økende arbeidsledighet, oljebrems og flyktningstrømmen.

   – Det er ikke oss mot dem. Det er vi mot utfordringene, sier Kristin Skogen Lund.

   Oppdatert:

   Nulloppgjør

   LO-leder Gerd Kristiansen sier landets arbeidstakere må bidra til å skape et bærekraftig arbeidsliv, det hun selv kaller «kollektiv fornuft» og ikke moderasjon.

   – Vi har aldri vært med på å forhandle våre medlemmer ut av arbeidsplassene deres. Det skal vi ikke gjøre i år heller, sier Kristiansen til NTB.

   LO-lederen mener hensynet til konkurranseutsatt industri er det viktigste akkurat nå. I det norske systemet setter disse såkalte frontfagene rammene for lønnsdannelsen også i andre sektorer. I praksis innebærer dette at arbeidstakere også i bransjer som går så det suser, må forberede seg på lav lønnsvekst i 2016 – av hensyn til industrien.

   – Resten av arbeidslivet må forholde seg til det som skjer i frontfaget. Det er sånn vi har forhandlet i alle år, sier hun.

   Flere år

   At flere moderate oppgjør vil følge i årene som kommer, er noe LO-lederen forbereder sine medlemmer på.

   – Jeg tror nok vi blir nødt til å jobbe mye lenger enn ett år med bærekraftsalternativet, sier Kristiansen.

   På spørsmål om det blir nulloppgjør i år, svarer hun slik:

   – Jeg kan ikke svare på det. Det kan bli det, men vi har jo ikke sikre tall på bordet med tanke på utviklingen i fjor. Så vi får vente og se.

   NHO-sjef Kristin Skogen Lund sier bærekraftsalternativet er en erkjennelse av at næringslivet nå står overfor en rekke sammensatte utfordringer som må løses i fellesskap.

   – Vi går inn i en periode der det er behov for moderasjon, og moderasjonen må gjelde alle, sier hun til NTB.

   Støtte fra statsministeren

   Statsminister Erna Solberg (H) berømmer initiativet fra LO og NHO.

   – Jeg forstår dette som en klar vilje til å jobbe med den omstillingen som skjer i vårt samfunn, og ikke minst være med på å skape flere trygge jobber som kan bidra med skatt, sier hun.

   – Jeg håper vi får arbeidsgivere som bidrar til integrering, at flere kommer i jobb og at partene i arbeidslivet sammen ser at konkurransekraften er best tjent med lønnsoppgjør som kan bæres av hele samfunnet, tilføyer hun.

   Samarbeidet mellom NHO og LO ble understreket av at organisasjonens to ledere sammen holdt et innlegg under NHOs årskonferanse i Oslo torsdag. Det er første gang en LO-leder taler under det store, årlige NHO-arrangementet.

Powered by Labrador CMS