Statoils konsernsjef "har ikke prioritert" å signere dokumentet som beskriver selskapets verdier

Publisert

..men Statoils generalforsamling trender i sosiale medier.

Kommentar av Chul Christian Aamodt, Ansvarlig redaktør, enerWE

Live Nelvik fra NRK P3 holdt en fengende tale på Statoils generalforsamling tidligere i år. Talen ble filmet, og har fått stor oppmerksomhet i sosiale medier. Nelvik utfordrer de som styrer Statoil til å være MODIGE.

Etter talen oppfordrer hun forsamlingen til å klappe. Responsen blant selskapets aksjonærer i drakt og dress er laber.

Jeg synes Nelvik er dyktig og morsom. Jeg synes også det er bra at NRK og Greenpeace lykkes med å skape god underholdning i kombinasjon med å sette søkelyset på et viktig tema. Jeg håper Nelvik, NRK og Greenpeace fortsetter med denne type stunt.

Olje er som CDer

Nelvik sammenlikner oljebransjen med musikkbransjen.

- Snart vil oljen være den nye CDen. Jeg er sikker på at løsningen finnes her, men da må dere være energibransjens Spotify. Oljen vil fortsette å være like skitten, og vi må la noe av oljen få bli der den er. Dere burde jobbe hver dag for å sørge for at vi skal få bedre framtidsutsikter, sa hun.

Vi vet alle hvordan det gikk med CDen. Nelvik mener det samme vil skje med Statoil dersom selskapet ikke har MOT nok til å satse på renere energi. Kanskje har hun rett.

Forrige helg skrev jeg kommentaren: Hva skal vi leve av etter olja? Her oppfordret jeg Oslofolk til å slutte å slenge dritt om oljebransjen som gir oss det velferdssamfunnet vi er så redde for å miste. Kommentaren fikk en del oppmerksomhet. Mange var enige i kommentaren, mens kanskje like mange var uenige.

Mange mente vi må ha MOT til å satse mer på innovasjon istedenfor å tviholde på en oljebransje de mener er ferdig pruta.

Hvor viktige er verdiene til Statoil når det står at Helge Lund fortsatt konsernsjef?

Statoil har som de fleste andre selskap helt sikkert OVERbetalt en dusin konsulenter med fancy moteriktige briller for å finne frem til selskapets verdier. De har kanskje kjørt en prosess med gule lapper på en tavle av glass.

En av verdiene til Statoil er MODIG. På generalforsamlingen til Statoil så er det jo nettopp dette MOTET Live Nelvik etterlyser.

Kanskje har selskapet glemt sine verdier etter at de faset ut kollegaprogrammet, eller etter at de ansatte bestod quizen i e-læringsprogrammet? Da jeg i dag (26.08.2016) gikk inn på Statoil sine nettsider for å finne ut hva selskapets verdier er, så fant jeg lenke til dette dokumentet som beskriver selskapets verdier. Noen burde kanskje børste støv av verdidokumentet til Statoil og fjerne Helge som konsernsjef?

Eldar har tydeligvis ikke prioritert å bruke tid på å signere på dokumentet som beskriver selskapets verdier.

Det er lett å latterliggjøre oljebransjen

Det er lett å latterliggjøre oljebransjen. Jeg kunne fortsatt med å harselere med at det skal ha blitt brukt 100 millioner på å lære folk å holde i rekkverk og å rygge inn på parkeringsplassen.

Jeg kunne også fortsatt med å skrive at jeg er pappa til ei lita jente, og at jeg ønsker en verden der hun kan puste i frisk luft uten eksos. Det er lett å spille på følelser og å spe på med humor.

Det som er vanskelig er å takke nei til inntektene som AS Norge får fra oljebransjen, og den livsstilen vi har blitt vant med.

I går uttalte KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen til DN at dagens handlingsregel om bruk av fire prosent av oljeformuen gir en falsk følelse av at vi har mer å gå på enn det vi faktisk har, sier. Både KrF og Venstre er invitert av statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen til perspektivkonferansen, der et av spørsmålene er hvordan velferdssamfunnet skal finansieres de neste årene.

Mine spørsmål til alle som mener Statoil ikke er modige nok er følgende:

Er vi modige nok til å beholde velferdssamfunnet på dagens nivå samtidig som vi stopper utbyggingen av nye felt på norsk sokkel? Dersom vi da ikke lykkes raskt nok med å finne nye bein å stå på så vil vi merke dette på vår personlige økonomi.

Eller er vi modige nok til å stoppe utbyggingen av nye felt og ta velferdssamfunnet ned noen hakk med den konsekvensen at vi må foreta kutt i budsjettene til for eksempel skole, helse og omsorg?

Eller er vi kanskje MODIGE nok til å gjøre noe konkret med vår egen livsstil? Er vi modige nok til å droppe ferieflyturene utenlands i all fremtid og heller ta toget? Er vi modige nok til å si at det er bra at flyplassen på Rygge legges ned, for det bidrar til noen færre flyreiser for det norske folk?

Nei, det enkleste er nok å leve som før, trykke litt LIKE på Facebook og kritisere Statoil for at de ikke er MODIGE nok til å satse grønt. Og det får vi god mulighet til i lang tid, for i går kom nyheten om at Oljedirektoratet har gitt grønt lys for at B-plattformen på Gullfaks-feltet i Nordsjøen kan brukes fram til 1. januar 2036. Festen er altså ikke over, det er kake igjen.

I 2014 besøkte nesten 92.000 mennesker oljemessa i Stavanger. Neste uke braker det løs igjen. For å jobbe med stemningen skal Karpe Diem holde gratiskonsert. Da synes jeg vi alle skal synge med på ”Lett å være rebell i kjellerleiligheten din”.

God helg!

Mvh.

Chul Christian Aamodt

Ansvarlig redaktør, enerWE

Powered by Labrador CMS