Pollestad vil høre statens tale i Statoil

Publisert

Senterpartiets Geir Pollestad mener statens synspunkter som eier bør leses opp på hver generalforsamling i Statoil.

Pollestad, som leder Stortingets næringskomité, mener statens representant ikke bare skal stemme i det stille over styrets forslag, men ta ordet når eierne møtes, skriver Dagens Næringsliv. Representanten bør redegjøre for statens mål med eierskapet og hva staten mener i enkeltsaker, mener han.

– En muntlig redegjørelse skaper alltid litt mer spenning og dynamikk. Det kan knytte eierskapet tettere på politikken og skape mer debatt. Debatt og åpenhet er alltid et gode, sier Pollestad. Han er godt kjent med argumentet om at staten ikke bør så tvil om de kommersielle målene i et børsnotert selskap, men irriterer seg over at det skaper «en allergi fra politikerne mot å mene noe om selskapenes prioriteringer».

– For eksempel diskusjonen om oljesand møtte vi med ren formalisme, og sa at dette er opp til Statoil å avgjøre, og ikke noe Stortinget og regjeringen har noe med, sier han.

Oljeminister Tord Lien (Frp) kan styre seg for Pollestads innspill.

– Jeg ser ikke noe behov for at staten som største aksjonær skal bruke generalforsamlingen til å gi vurderinger av selskapets drift utover stemmegivningen, med mindre staten for eksempel skulle ønske protokolltilførsel, sier han