God måned for både oljen og gassen

Etter et år med kraftig nedtur for både oljeprisen og gassprisen, ser det bedre ut nå som året nærmer seg slutten.

Publisert

2020 har vært et tungt år for mange, og olje- og gassvirksomheten har opplevd en kraftig nedtur for både oljeprisen og gassprisen.

Årets bunnoteringer kom imidlertid ikke samtidig. Mens oljeprisen falt kraftig i mars og traff bunnen i april, for så å hente seg relativt raskt opp igjen, traff gassprisen bunnen i mai. Der holdt den seg stabilt på ekstremt lave nivåer i tre måneder før den sakte begynte å ta seg opp igjen. Det var da også først i oktober at den kom opp på et prisnivå som bransjen og staten kan si seg fornøyd med.

I oktober måned var imidlertid både oljeprisen og gassprisen oppe på det som etter dagens forhold må sies å være et bra nivå.

Oljeprisen lå i snitt på 43,99 dollar fatet i oktober, og det er den nest beste måneden etter at koronakrisen og oljepriskrigen slo til. Det tilsvarer en snittpris på 399,43 kroner fatet. I årets reviderte statsbudsjett legges det til grunn en snittpris på 33 dollar fatet, så dette er markant høyere.

Gassprisen ser også ut til å ha stabilisert seg på et godt nok nivå. Den falt riktignok litt fra 1,61 kroner per standard kubikkmeter (Sm3) i oktober til 1,55 kr/Sm3 i november, men dette er årets nest høyeste månedspris.

Til sammenligning har gassprisen ligget på dette nivået de siste årene:

  • 2016: 1,36 kr/Sm3
  • 2017: 1,66 kr/Sm3
  • 2018: 2,21 kr/Sm3
  • 2019: 1,49 kr/Sm3

Etterspørselen etter olje er fortsatt markant lavere enn før koronakrisen, men prisnivået på oljen tyder på at det likevel er en noenlunde balanse mellom tilbud og etterspørsel. Ettersom gassen i stor grad brukes til oppvarming i Europa, er det også et godt tegn at prisen har tatt seg opp igjen og stabilisert seg nå som vi går inn i vinteren.

Powered by Labrador CMS