Fornebu  20171026.Konsernsjef i Statoil, Eldar Sætre, presenterer resultat for 3. kvartal 2017 på Fornebu. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Fornebu 20171026.Konsernsjef i Statoil, Eldar Sætre, presenterer resultat for 3. kvartal 2017 på Fornebu. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Gasslobbyen bruker nesten én milliard kroner i Brussel

Publisert

Gassbransjen brukte nesten én milliard kroner på lobbyisme i Brussel i 2016, ifølge en ny rapport. Statoil er blant de mest aktive selskapene.

Aktører i gassbransjen brukte 104 millioner euro på lobbyaktivitet opp mot EU i 2016, viser rapporten , som ble lagt fram denne uka.

Det er Corporate Europe Observatory (CEO) som står bak beregningene. CEO er en organisasjon som arbeider for åpenhet om hvordan lobbyisme påvirker EUs politikk.

Gassaktørene har 1.030 lobbyister i staben, ifølge CEOs tall. I tillegg benytter de seg av en rekke konsulentselskaper og advokatkontorer. Fra november 2014 til august 2017 hadde aktørene i alt 464 møter med de to kommissærene som har hovedansvaret for EUs gasspolitikk.

Beregningene bygger på opplysninger fra EUs eget register for åpenhet om lobbyvirksomhet.

Nummer fire

CEO fører Statoil opp som nummer fire av gassprodusentene som bruker mest penger i Brussel.

Helt naturlig, mener Statoil selv.

– Statoil er den nest største eksportøren av gass i Europa, så det er klart at det er viktig for oss å forstå hvordan EUs politikk på dette området utvikler seg. Det er også viktig for oss å fortelle om hvordan gass kan bidra både til energisikkerhet for Europa og til at Europa når sine ambisiøse klimamål, sier Statoils informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen til NTB.

Han trekker fram Storbritannia som et eksempel på hvordan gass kan bidra til å fortrenge kull, slik at klimautslippene går ned.

CEO argumenterer på sin side for at gassbransjen bidrar til å låse Europa til fossile brensler, blant annet ved å fremme bygging av rørledninger og annen infrastruktur som vil bli stående i mange tiår framover.

Har eget EU-kontor

Statoil har selv meldt inn til EU at selskapet brukte mellom 2,5 og 2,75 millioner euro på arbeidet opp mot EU i 2016. Det tilsvarer omtrent 24–27 millioner kroner.

Tolv ansatte i Statoil har vært involvert i arbeidet, og seks er akkreditert til EU-parlamentet. Statoil har et eget EU-kontor i Brussel som ledes av Jannik Lindbæk jr.

– Vi rapporterer åpent om vår virksomhet i Brussel. Vi har hatt kontor der i mer enn ti år. Det er viktig for oss å være til stede i Europa. Det er et viktig marked for oss, sier Pedersen.

Statoil-sjef Eldar Sætre kommer selv til Brussel neste uke for å møte EUs klimakommissær Miguel Arias Cañete.

(©NTB)