Gasslekkasje på Åsgardfeltet

Publisert

Ingen kom til skade da anslagsvis 25 tonn naturgass lekket ut på Åsgard-feltet fredag kveld. Lekkasjen skjedde under forberedelser til en brønnoperasjon, skriver NTB.

Statoil ser alvorlig på hendelsen og iverksetter gransking, melder Stavanger Aftenblad.

– Lekkasjen oppsto i forbindelse med arbeid på Åsgard-feltet ved 20-tiden fredag kveld, sier pressetalsmann Eskil Eriksen i Statoil til avisen.

Gasslekkasjen skjedde på riggen «Deepsea Bergen», eid og operert av Odfjell Drilling, som utførte arbeidet for Statoil på Åsgard-feltet, om lag 200 kilometer utenfor kysten av Trøndelag.

Lekkasjen ble oppdaget da det observert gassbobler i havoverflaten. Riggen med 91 personer ombord ble trukket vekk fra området og Eriksen opplyser at ingen ble skadd.

Statoil antar at lekkasjen varte i rundt 20 minutter og at i alt 25 tonn gass lekket ut. Pressetalsmannen i Statoil sier han ikke spekulere i om det er mye eller lite, men han understreker at de ser alvorlig på saken.

- Det er overraskende at en så stor gasslekkasje ikke har blitt kjent før nå. 25 tonn er enormt mye, sier Roy Erling Furre, 2. nestleder i SAFE til enerWE. Det ligger videoer på nettet som viser hva som skjer når en 10 kg flaske gass til utegrillen eksploderer. Det er enorme krefter med energi i 25 tonn gass. Det var godt at det gikk bra også denne gangen. Vi har kjøpt alt for mange lodd i ulykkeslotteriet nå.

Furre sier til enerWE at vi ikke kan ha flaks til evig tid.

- Før eller siden smeller det, dersom vi fortsetter slik. Det ser ikke ut til at vi klarer å snu trenden. Kostnadskuttene pågår fortsatt, og rammevilkårene blir stadig dårligere. Arbeidstakernes innspill blir ikke tatt på alvor, så jeg er veldig pessimistisk nå, sier Furre.