Massiv gasslekkasje førte til storevakuering i USA

Publisert

Å stoppe utslippene kan ta flere måneder.

Flere tusen mennesker er evakuert på grunn av en massiv lekkasje av klimaskadelig metangass utenfor Los Angeles. Å stanse utslippene kan ta flere måneder.

Den usynlige gassen som strømmer ut av et anlegg hvor naturgass lagres under bakken, ble oppdaget allerede i oktober. Å finne kilden til lekkasjen tok tid, og alle forsøk på å stanse den har så langt vært mislykkede. Planen nå er å bore en avlastningsbrønn 1,5 kilometer ned i bakken.

– Vi konsentrerer innsatsen om å stanse lekkasjen så raskt som mulig, sa en talsperson for selskapet Southern California Gas til Los Angeles Times nylig.

Men arbeidet er komplisert, og selskapet regner ikke med at lekkasjen er tettet før i slutten av februar eller i mars.

 • co2-lagringsprosjekt i gang for Olje- og energidepartementet
 • Flyttet fra området på grunn av helseplager

  Sammen med metangassen som lekker ut, er det påvist små mengder giftige stoffer, ifølge nettstedet Inside Climate News.

  I tillegg er naturgassen tilsatt et stoff som skal gjøre det mulig å lukte den i tilfelle den lekker ut i boliger. Dette stoffet antas å være grunnen til at folk i området ved gassanlegget utenfor Los Angeles har klaget over hodepine, kvalme, neseblod og andre helseplager.

  Flere tusen mennesker har derfor midlertidig flyttet fra området, i påvente av at lekkasjen stanses.

  Metan er svært brannfarlig, og over gassanlegget er det innført flyforbud i tilfelle et fly skulle være så uheldig å kjøre inn i en gasslomme og antenne den.

  I år innfører USA nye regler for å begrense lekkasjer fra olje- og gassnæringen.

  • Miljøbevegelsen feilinformerer
  • Kraftigere enn CO2

   Metan er den viktigste bestanddelen i naturgass, som brukes til strømproduksjon, oppvarming av boliger og i komfyrer mange steder i verden.

   Utvinning av naturgass skjer ofte i områder hvor det også finnes olje, og foregår blant annet i Nordsjøen. Men metan som slipper ut i atmosfæren, fungerer som en svært kraftig klimagass.

   Selv om metan har begrenset levetid i atmosfæren, kan klimapåvirkningen per tonn være 30 ganger så kraftig som for CO2 over en periode på hundre år.

   Utenfor Los Angeles har opptil 72.000 tonn metan lekket ut siden oktober, ifølge organisasjonen Environmental Defense Fund. Californias samlede metanutslipp kan ha økt med 25 prosent som følge av lekkasjen fra et rør med en diameter på 18 centimeter.