Foto: Equinor
Foto: Equinor

- Ørn-funnet viser mulighetene som fortsatt finnes på norsk sokkel

Equinor, Aker BP og Wellesley fant gass i Norskehavet.

Equinor og partnerne AkerBP og Wellesley Petroleum forteller i en pressemelding at de har funnet gass i letebrønnen Ørn sørvest for Marulk-feltet i Norskehavet.

Utvinnbare ressurser er anslått til 8-14 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter, tilsvarende 50-88 millioner fat oljeekvivalenter. I kroner tilsvarer det et sted mellom 8 og 28 milliarder kroner, avhengig av gassprisen.

– Dette er gode nyheter. Ørn-funnet viser mulighetene som fortsatt finnes på norsk sokkel, og bekrefter nok en gang Norskehavets betydning for vår aktivitet, sier Equinors letedirektør for norsk og britisk sokkel Nick Ashton.

Undersøkelsesbrønnen ble boret omlag 12 km sørvest for Marulk-feltet, 38 km sørvest for Norne-feltet og 20 km nordvest for Skarv.

– Funnet føyer seg inn i rekken av flere funn i samme område de siste årene, og vil gi betydelige nye volumer i et område med allerede utbygd infrastruktur. Det gir oss muligheten til å utvinne ressursene med god lønnsomhet både for rettighetshaverne og samfunnet, sier Ashton.

I Nord-Norge er de også veldig fornøyde med dette funnet.

- For leverandørindustrien i Nord Norge og ikke minst basebyene Brønnøysund og Sandnessjøen på Helgeland er dette meget gode nyheter. Dette funnet føyer seg inn i rekken av flere funn i samme område de siste årene, og vil gi betydelige ringvirkninger til industrien i årene som kommer. Disse funnene skaper ikke bare ny aktivitet men bidra også til å forlenge den betydelig aktiviteten som er knyttet til drift og vedlikehold av Skarv, Norne og Aasta Hansteen i mange år fremover, sier en fornøyd direktør i Petro Arctic Kjell Giæver.

I juni offentliggjorde Equinor olje- og gassfunnene Snadd Outer Outer/Black Vulture sørvest for Norne-feltet. Siden 2017 har Equinor vært operatør eller partner i flere funn i Norskehavet med et anslått samlet volum på mellom 200 og 650 millioner fat oljeekvivalenter.

Dette er den første letebrønnen i utvinningstillatelse 942 som inngikk i konsesjonsrunden Tildeling i Forhåndsdefinerte Områder (TFO) i 2017. Partnerne er Equinor (operatør, 40%), AkerBP (30%) og Wellesley (30%).