Christian Rynning-Tønnesen er konsensjef i Statkraft og presenterte i dag tallene for selskapets Q3. Foto: Hilde Nyman, enerWE
Christian Rynning-Tønnesen er konsensjef i Statkraft og presenterte i dag tallene for selskapets Q3. Foto: Hilde Nyman, enerWE

- Mer ønske om vindkraft i Brasil enn i Norge

Statkraft-sjefen om økt gassproduksjon og vindkraften i Brasil.

Publisert Sist oppdatert

I dag presenterte Statkraft sine tall for tredje kvartal i år. Konsernet er en gigant innen vannkraft og en stor leverandør av fornybar energi. Og Q3-tallene viste blant annet at Statkraft har økt kraftproduksjonen - hovedsakelig innen gass.

Til enerWE bekrefter konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen at produksjonsøkningen er relatert til gasskraft.

Det har vært billig gass, og ok strømpriser, og det har gitt en margin som vi har brukt til å kjøre den gasskraften med

Christian Rynning-Tønnesen

- Vi har hatt en ganske stor produksjon dette kvartalet, fordi gassprisene i Europa har vært veldig lave. Og selv om kraftprisen har falt med 30 prosent fra samme kvartal i fjor, er de fortsatt på et ok nivå. Så vi har hatt positive marginer, det har vært billig gass, og ok strømpriser, og det har gitt en margin som vi har brukt til å kjøre den gasskraften med. Det underliggende er at det trengs noe produksjon i hele Europa som ikke kommer fra fornybar og gasskraft har da tatt markedsandel for kullkraft i den senere tid, sier han.

Statkraft presenterte i dag sine Q3-tall på hovedkvarteret i Oslo. Foto: Hilde Nyman, enerWE
Statkraft presenterte i dag sine Q3-tall på hovedkvarteret i Oslo. Foto: Hilde Nyman, enerWE

All gasskraften som Statkraft produserer, kommer fra Tyskland, der Statkraft eier gasskraftverkene Knapsack I og II, samt 50 prosent av gasskraftverket Herdeche.

- Hvor viktig er gasskraft for Statkraft?

Alle nyinvesteringer vi gjør, er jo i fornybar, og ikke mere gasskraft

Christian Rynning-Tønnesen

- Det er en begrenset del av vår produksjon, det varierer mellom 3 til 6-7 prosent av vår totalproduksjon, avhengig av hvor mye vi kjører. så det er jo sånn at det gir utslag økonomisk å ha bidratt til inntjening i dette kvartalet, men det er en relativt liten del av hele Statkrafts portefølje globalt. Og alle nyinvesteringer vi gjør, er jo i fornybar, og ikke mere gasskraft, sier Rynning-Tønnesen.

Blåser mer rundt vindkraft i Norge

Frem til oktober i år hadde Statkraft vindkraftsatsinger hovedsakelig i Norge, men også i Storbritannia og Sverige. Men tidligere denne måneden kraftkontrakter i Brasil, der man skal bygge ut rundt 500 MW vindkraft.

- Møter dere motstand mot vindkraft utenfor Norge også?

- Det er diskusjoner i alle land og varierende grad av lokal aksept, men der hvor vi nå har skaffet prosjekter i Brasil, er det veldig velkomment. Man ønsker inntekter, arbeidsplasser og mere strøm, sier konsernsjefen til enerWE.

- Så det er ikke protester der, på linje med det man har sett i Norge?

- Nei, det er mer ønske om mer vindkraft i Brasil enn det den generelle oppfatningen er i Norge, avslutter han.

Powered by Labrador CMS