Norske Shells administrerende direktør Agnete Johnsgaard-Lewis. Foto: Shell
Norske Shells administrerende direktør Agnete Johnsgaard-Lewis. Foto: Shell

Vil løfte utvinningsgraden på Ormen Lange til 80% og hente ut 50 milliarder mer

- Det er fortsatt store verdier igjen i Ormen Lange, både for partnerne og samfunnet.

Publisert Sist oppdatert

Shell forteller i en pressemelding at de ved hjelp av undervannskompresjon på Ormen Lange tror de skal klare å hente ut ekstra produksjon Norges nest største gassfelt. Det vil kunne løfte utvinningsgraden til hele 80 prosent, og bidra med rundt 50 milliarder kroner i ekstra inntekter.

Av og til er det vel verdt å bruke ekstra tid på å finne en enda smartere, bedre og mer effektiv metode for å løse en utfordring

Agnete Johnsgaard-Lewis

- Av og til er det vel verdt å bruke ekstra tid på å finne en enda smartere, bedre og mer effektiv metode for å løse en utfordring, sier Norske Shells administrerende direktør Agnete Johnsgaard-Lewis.

Det nye konseptet er slanket, både i vekt og pris.

Kompresjonsutstyret planlegges med strøm fra land, likt med eksisterende havbunnsinstallasjoner på feltet. Dette vil sikre at gass fra Ormen Lange fortsatt vil ha et meget lavt CO2-avtrykk på produksjon og eksport av gass til Europa.

Ormen Lange-partnerne Shell (operatør), Petoro, Equinor, INEOS og ExxonMobil har valgt OneSubsea for kompresjonssystemet.

Denne uken ble det signert en rammekontrakt som i første omgang gjelder prosjektering, design og kvalifisering. Endelig investeringsbeslutning kommer senere. Da vil kontrakten også inkludere innkjøp, fabrikasjon og installasjon av to identiske multifase kompresjonstog på havbunnen. Multifase betyr at systemet kan håndtere såkalt våt gass.

Partnerskapet tok en vanskelig avgjørelse om å stoppe en tidligere versjon av undervannskompresjon på Ormen Lange i 2014. Det var for mange åpne spørsmål om teknologien og økonomien i prosjektet. I tillegg var 2014 preget av høye priser i leverandørmarkedet.

Forventede inntekter øker, mens risikoene reduseres

Richard Crichton

- Prosjektkostnaden er redusert med mer enn 60% sammenlignet med det opprinnelige prosjektet. Vekten på utstyret er også redusert med 60% og antallet moduler er halvert. Likevel har estimatet for økt utvinning gått opp. Forventede inntekter øker, mens risikoene reduseres, sier Shells leder av prosjektet, Richard Crichton.

Oljedirektoratet forventer at undervannskompresjon kan skyve utvinningsgraden fra Ormen Lange over 80 prosent.

Stortingsgodkjenningen for Ormen Lange-utbyggingen forutsatte allerede i 2004 at undervannskompresjon skulle utredes for Ormen Lange, selv om teknologien på dette tidspunktet bare var et teoretisk og uprøvd konsept. Løsningene måtte designes, bygges og testes. Ormen Lange utviklet et fullskala testprogram, fulgte tett med markedsutviklingen og oppsøkte læring fra andre felt med kompresjonsprosjekt.

Det er fortsatt store verdier igjen i Ormen Lange, både for partnerne og samfunnet

Agnete Johnsgaard-Lewis

Det naturlige trykket i reservoaret har vært hovedkraften i produksjonen fra Ormen Lange siden starten for tolv år siden. Det har sørget for stabil gassproduksjon gjennom nitten installerte produksjonsbrønner. Som forventet har gasstrykket i det store gassfeltet blitt naturlig redusert. Avstanden fra havoverflaten til reservoaret er en kilometer vanndyp og to kilometer undergrunn. Landkompresjon fra Nyhamna ble introdusert i 2017. Det ga økt fleksibilitet for når man ville trenge ekstra kompresjon ute på feltet.

- Når dette systemet er på plass, håper jeg at det kan bidra til 30 % økning av volumene som står igjen å produsere. Det er fortsatt store verdier igjen i Ormen Lange, både for partnerne og samfunnet, sier Johnsgaard-Lewis.

Ormen Lange
Ormen Lange
Powered by Labrador CMS