Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

EU skryter av økt gassimport fra USA

USA står nå for 13,4 prosent av LNG-en som importeres til EU.

Publisert

EU har nesten tredoblet importen av flytende naturgass (LNG) fra USA etter «våpenhvilen» som ble inngått i handelskonflikten mellom EU og USA i fjor sommer.

Norge må regne med økt konkurranse fra USA som gassleverandør til EU i årene som kommer.

Det viser statistikk som ble lagt fram i forbindelse med at USAs energiminister Rick Perry besøkte EU-hovedstaden Brussel torsdag. EUs import av flytende naturgass (LNG) fra USA har nemlig skutt i været med hele 272 prosent siden juli i fjor.

Europeiske løfter om økt import av LNG fra USA var et viktig element i den såkalte våpenhvileavtalen som ble inngått mellom EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker og USAs president Donald Trump i juli i fjor for å unngå ytterligere eskalering av Trumps tollkrig mot Europa.

USA står nå for 13,4 prosent av LNG-en som importeres til EU, mot bare 2,3 prosent før avtalen ble inngått.

Nye importkilder er en fordel for EU, fastholdt EUs klimasjef Miguel Arias Cañete da han møtte pressen sammen med Perry. Ifølge ham bidrar den økte importen fra USA både til å styrke forsyningssikkerheten og til å øke konkurransen i markedet.

– EU er det største importmarkedet for naturgass. Vi er avhengige av import for over 70 prosent av vårt forbruk, påpekte han.

(©NTB)