Foto: Presidential Press Service via AP
Foto: Presidential Press Service via AP

Tyrkias president nekter å bøye av for kritikk mot planene om boring etter gass utenfor Kypros

Erdogan slår tilbake mot kritikk fra NATO-allierte.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan nekter å bøye av for kritikken mot planene om boring etter gass utenfor Kypros.

Den tyrkiske presidenten avfyrte en kraftsalve mot sine vestlige allierte da han holdt åpningstalen på et dialogmøte mellom NATO og landene rundt Middelhavet.

– De legitime rettighetene som Tyrkia og Den tyrkiske republikken Nord-Kypros har til energiressursene i det østlige Middelhavet, er fullstendig udiskutable, sa Erdogan.

– Vi er fast bestemt på å forsvare våre egne rettigheter og rettighetene til tyrkiske kyprioter, fortsatte han.

EU og USA har rettet krass kritikk mot den planlagte boringen, som ifølge dem vil foregå i Kypros' eksklusive økonomiske sone.

– Vi står fast på at denne boringen ikke bør finne sted, og vi står i full solidaritet med Kypros, sa EUs utenrikspolitiske talskvinne Maja Kocijancic tidligere mandag.

Hun stemplet boringen som ulovlig.

I mandagens tale kritiserte Erdogan også allierte for å gi våpen til grupper i Syria som Tyrkia ser på som terrororganisasjoner, samtidig som han slo hardt tilbake mot kritikken Tyrkia har fått for planene om å kjøpe luftforsvarssystemet S-400 fra Russland.

Dialogmøtet i Ankara ble ledet av NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sammen med Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu.

Stoltenberg holdt også et eget bilateralt møte med Erdogan.

(©NTB)