Tyrkia inngår avtale med Libya om militærhjelp og utvidelse av kontinentalsokkel i Middelhavet der det er store gassreerver

Tyrkia lover militærhjelp til Libya.

Publisert

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan åpner for å sende soldater og militært utstyr til Libya for å støtte landets internasjonalt anerkjente regjering.

Søndag tok Erdogan imot Libyas statsminister Fayez al-Sarraj i Istanbul og gjentok da at Tyrkia er villige til å bidra med militærhjelp.

De to møttes også 27. november og undertegnet da en avtale om sikkerhetssamarbeid, til protester fra Den arabiske liga.

Avtalen innebærer også en utvidelse av Tyrkias sin kontinentalsokkel i Middelhavet, der det nylig er funnet store gassreserver. Den tyrkiske nasjonalforsamlingen, som kontrolleres av Erdogans parti AKP, skal stemme over avtalen.

Angriper Tripoli

Hellas og Kypros fordømmer avtalen, og Saudi-Arabia og Egypt misliker også sterkt det nye samarbeidet mellom Tyrkia og Sarrajs regjering i Tripoli.

Ifølge en 376 sider lang FN-rapport som havnet på Sikkerhetsrådets bord i forrige uke, er Tyrkia ett av de landene som alt bryter den internasjonale våpenblokaden av Libya.

Saudi-Arabia, Egypt, De forente arabiske emirater og Jordan støtter på sin side opprørsgeneralen Khalifa Haftar og hans mektige LNA-milits, som i april innledet en storstilt offensiv for å innta Tripoli og erobre regjeringsmakten.

Russiske leiesoldater

Det samme gjør Russland, ifølge den ferske FN-rapporten og FNs spesialutsending til Libya, Ghassan Salame.

Sarrajs regjering hevder at det kjemper mellom 600 og 800 russiske leiesoldater fra sikkerhetsfirmaet Wagner Group på Haftars side i krigen, noe myndighetene i Moskva nekter kjennskap til.

Over 1.000 mennesker er drept og minst 100.000 er drevet på flukt under offensiven, og Haftar varslet i forrige uke at det siste avgjørende slaget om den libyske hovedstaden er nært forestående.

Forsvarer rettigheter

Tyrkia og Qatar står på den internasjonalt anerkjente regjeringens side i konflikten, og Erdogan forsikrer Sarraj om at Tyrkia er beredt til å sende en hurtigreaksjonsstyrke til Libya for å forsvare regjeringen i Tripoli.

– Vi akter å forsvare Libyas og Tyrkias rettigheter øst i Middelhavet og er mer enn klare til å yte den nødvendige bistand, sa Erdogan til Haber TV søndag.

– Khalifa Haftar er ingen legitim leder, slo han videre fast.

Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land i 2011 styrtet Muammar Gaddafis regime. En rekke militsgrupper har med støtte fra ulike land siden kjempet om makten i landet.

(©NTB)