Trump refser Tyskland for å finansiere russisk gassrørledning

Publisert

USAs president Donald Trump kritiserer Tyskland for å bruke «store pengebeløp» på å bygge en gassrørledning til Russland.

– Tyskland kobler opp en gassrørledning inn i Russland, der Tyskland skal betale milliarder av dollar for å sende gass inn i Russland, sa Trump tirsdag.

– Jeg sier, hva er greia med det? Hvordan kan det ha seg at Tyskland betaler store pengebeløp til Russland når de skal koble på en rørledning? Det er ikke rett, la presidenten til.

Saken dreier seg om rørledningen Nord Stream, som går fra Russland, under Østersjøen, og til Tyskland. Tyske myndigheter ga i forrige uke grønt lys til den russiske energigiganten Gazprom til å bygge en ny rørledning, Nord Stream 2, gjennom tysk farvann.

Trump rettet også kritikk mot Tyskland på et annet punkt – landet bruker for lite penger på forsvar, uttalte han.

– Tyskland betaler 1 prosent av sitt bruttonasjonalprodukt på forsvar. USA betaler nærmere 4 prosent. USA betaler 80 prosent av NATOs kostnader. Er det rettferdig?, sa Trump.

NATO har satt som mål at alliansens medlemsland må bruke 2 prosent av BNP på forsvar. Tyske politikere har i stedet tatt til orde for å øke bevilgninger til fredsbevarende oppdrag i utlandet og bistand.

(©NTB)