USA-ambassadør varsler flere sanksjoner mot russisk gassrørledning

Byggingen av Nord Stream 2 involverer en rekke europeiske selskaper, blant dem norske Kværner.

Publisert

USA planlegger flere sanksjoner mot en russisk gassrørledning som skal frakte gass til Tyskland, ifølge amerikansk ambassadør.

USAs ambassadør til Tyskland, Richard Grenell, sier han har diskutert saken med amerikanske senatorer, og at det er tverrpolitisk enighet om at flere sanksjoner bør på plass.

Han varsler at vedtaket kan komme snart, samtidig som han ber den tyske regjeringen endre sin politikk når det gjelder samarbeid med Russland.

– Tyskland må slutte å fôre beistet samtidig som de ikke betaler nok til Nato, sier han til avisen Handelsblatt onsdag.

Forsinket

Byggingen av Nord Stream 2 involverer en rekke europeiske selskaper, blant dem norske Kværner. Prosjektet vil gjøre det mulig for Russland å eksportere gass direkte til Tyskland under Østersjøen.

I desember i fjor vedtok Kongressen at alle som er involvert i byggingen, skal kunne straffes med sanksjoner, noe som førte til at ferdigstillelsen av prosjektet ble forsinket. Reaksjonene fra både Russland, EU og Tyskland var sterke.

Etter planen skulle Nord Stream 2 ha blitt ferdigstilt i slutten av fjoråret.

– Ulovlige sanksjoner

USA mener at gassrørledningen vil gjøre EU avhengig av russisk gass, en bekymring som deles av Ukraina og enkelte østlige EU-land, som Polen.

En talskvinne for Nord Stream 2-prosjektet sier at denne type sanksjoner er et brudd på internasjonal lov, og at de innebærer en diskriminering av europeiske selskaper.

En talskvinne for Tysklands økonomiminister Peter Altmaier viser til at det midt under koronapandemien ikke er tiden for å trappe opp og true med ulovlige sanksjoner i områder der USAs egne lover ikke gjelder.

Grenell er kjent som en av president Donald Trumps mest lojale støttespillere. Han sier ingenting om hva de nye sanksjonene eventuelt vil innebære.

(©NTB)