Oljeinvesteringene øker neste år, for så å falle gradvis

Nå inkluderes også havvind og CCS i Norsk olje og gass sin nyeste investeringsanalyse for norsk sokkel.

Publisert Sist oppdatert

I dag la interesseorganisasjonen Norsk olje og gass frem sin nyeste analyse av investeringene på norsk sokkel. Den dekker investeringene de neste fem årene, fra 2020 til 2025.

Tallenes tale viser at investeringene øker med 3,8 prosent i 2020, men så går det nedover.

I år ligger det an til totale investeringer på 187,5 milliarder kroner, og så toppes det med 194,6 milliarder kroner neste år. Deretter forventes det en nedgang til 170,7, 163,3, 164,8 og 140,3 milliarder kroner i årene 2021 til 2024.

Interessant nok er også investeringer i havvind og karbonfangst- og lagring (CCS) inkludert i disse investeringsprognosene. Det er første gang havvind er tatt, og det opplyses ikke hvor mye det utgjør.

I analysen skriver Norsk olje og gass at både havvind og CCS utgjør en veldig liten andel av investeringene, men at de på lengre sikt tror det kan bli et nytt stort investeringsområde på norsk sokkel.

Det er fortsatt Nordsjøen som dominerer med markant størst andel av investeringene. De utgjør over 70 prosent i år, og vil øke til hele 80 prosent neste år.

Norsk olje og gass forklarer det med en kombinasjon av nye prosjekter og økt brønnaktivitet rundt eksisterende felt der den godt utbygde infrastrukturen gjør det mulig å hente ut god lønnsomhet også i mindre funn. Det legges også vekt på at nedstengninger vil kreve en del investeringer.

Investeringene i Norskehavet øker utover perioden, og det samme gjør investeringene i Barentshavet.

Totalt på norsk sokkel er det boret omlag 1.100 undersøkelsesbrønner.

  • Nordsjøen: 700 brønner
  • Norskehavet: 280 brønner
  • Barentshavet: 120 brønner

Her kan du laste ned og lese analysen.