Oslo  20160726.Høyesteretts hus, tidligere Justisbygningen i Oslo tegnet av Hans Jacob Sparre. Bygningen ligger på Høyesteretts plass og er sete for Norges Høyesterett.Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Oslo 20160726.Høyesteretts hus, tidligere Justisbygningen i Oslo tegnet av Hans Jacob Sparre. Bygningen ligger på Høyesteretts plass og er sete for Norges Høyesterett.Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Høyesterett ga staten rett i priskutt på gasseksport i rør

Publisert

Etter flere års strid i retten har Høyesterett gitt staten endelig medhold i at den hadde rett til å skru ned prisen på gasseksporten i rørsystemet Gassled.

Dommen falt i Høyesterett torsdag og setter punktum for en årelang kamp mellom partene i saken, melder Rett24. Gassled er systemet av rør på bunnen av Nordsjøen som frakter gass fra feltene og til land i Norge, Storbritannia, Frankrike og Belgia. Statoil, nåværende Equinor, solgte i 2012 og 2013 andeler i dette rørsystemet ut til andre investorer for 32 milliarder kroner.

Striden har stått om hvor mye eierne av gassledningen kan ta betalt for gassen.

Regjeringen besluttet i 2013 å redusere tariffen for framtidige ikke inngåtte kontrakter med 90 prosent. Dette mente investorene innebar et kutt i inntektene på 15 milliarder kroner og saksøkte staten med beskyldning om at kuttet i tariffen ikke har hjemmel i loven.

Høyesterett konkluderer imidlertid med at staten hadde anledning til å redusere tariffene. Domstolen mener det ikke er grunnlag for å kjenne forskriftsendringen ugyldig.

Høyesterett skriver videre at intensjonen med tariffene på å føre gass gjennom Gassled blant annet var å nedbetale investeringen det innebar å bygge det. Når nedbetalingene var ferdige skulle tariffene justeres.

(©NTB)