Rekorden glapp for fyllingsgraden etter kraftig nedtapping

2021 starter med tidenes nest høyeste fyllingsgrad for årets første uke.

Publisert Sist oppdatert

Brorparten av Norges strømproduksjon kommer fra vannkraftverkene, og om lag tre fjerdedeler av den norske vannkraften er magasinert. Det vil si at det er mulig å skru krana opp og ned for å tilpasse strømproduksjonen til strømforbruket.

Samtidig er det ikke fritt frem for vannkraftverkene å gjøre som de vil. De må passe på at de ikke går tom for vann, og de må passe på at det ikke renner over. I såfall blir strømprisen kjempehøy eller kjempelav, og det kan også skape både naturkatastrofer og miljøproblemer hvis det blir enten tørre vassdrag eller farlig flom.

Slik svinger fyllingsgraden i de norske vannmagasinene gjennom året.
Slik svinger fyllingsgraden i de norske vannmagasinene gjennom året.

For strømkundene er det bra når året starter med velfylte vannmagasiner, og det var mye som tydet på at 2021 ville sette rekord med en veldig høy fyllingsgrad. Høy ble den, men det ble ikke rekord.

Ifølge tallene fra NVE som ble lagt frem i dag klokken 13:00 var det ved utgangen av uke 1 78,5 prosent fulle norske vannmagasiner. Det er det nest høyeste noen gang, og det er kun i 2016 at fyllingsgraden var høyere. Da var den på 76,75 prosent.

Til sammenligning var den på bare 64,1 prosent i fjorårets første uke, og det ble et år med rekordbillig strøm - blant annet fordi vannkraftverkene måtte produsere strøm for å hindre at det skulle renne over og skape flom.

Fyllingsgraden i årets første uke var på sitt nest høyeste nivå noensinne i 2021.
Fyllingsgraden i årets første uke var på sitt nest høyeste nivå noensinne i 2021.

Nedgangen i fyllingsgraden i løpet av årets første uke var på hele 3,7 prosentpoeng. Det tyder på at det ble produsert mye strøm, men det var likevel ikke nok til å sikre lave strømpriser. For i forrige uke lå snittprisen på nesten det dobbelte av samme uke i fjor, og omtrent fem ganger så høyt som snittprisen i hele fjor.

Mye av forklaringen ligger trolig i at det har vært veldig kaldt, og at det derfor har vært stort strømforbruk til oppvarming.