Oslo  20180710.Det varme sommerværet førte til nok en nedgang i fyllingsgraden i norske vannmagasiner i forrige uke. Her et bilde fra vannmagasinet Gjevilvatnet i Oppdal.Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Oslo 20180710.Det varme sommerværet førte til nok en nedgang i fyllingsgraden i norske vannmagasiner i forrige uke. Her et bilde fra vannmagasinet Gjevilvatnet i Oppdal.Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Vannmagasinene fylles opp, men strømprisene forblir trolig høye

Publisert

Etter den historisk tørre sommeren har det nå vært tre uker på rad med økende vannstand i norske kraftmagasiner. Likevel ventes det høye strømpriser framover.

Ved utgangen av forrige uke var fyllingsgraden i norske kraftmagasiner 64,7 prosent. Det vil si at vannbeholdningen økte med 2,1 prosentpoeng eller 4 TWh (milliarder kilowattimer) i løpet av uken, ifølge tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Interesseorganisasjonen Energi Norge opplyser at strømprisen på den nordiske kraftbørsen NordPool fortsatt ligger på rundt 50 øre per kilowattime.

– Markedsutsiktene for høsten og vinteren tyder på at prisene vil holde seg på dette nivået, men både nedbørsmengde og temperatur kan påvirke prisbildet, skriver Energi Norge i en pressemelding.

Høyest magasinfylling hadde Vest-Norge i forrige uke, med 70,1 prosent, mens Midt- og Nord-Norge hadde lavest fylling med 57,6 prosent.

– Dette er tredje uke på rad at magasinene fylles mer enn de tappes, noe som bidrar til at vi står noe bedre rustet foran vinteren. Det er viktig for et land som har 96 prosent av kraftproduksjonen sin fra vannkraft. Men fyllingsgraden er fortsatt betydelig lavere enn normalt for årstiden, sier direktør for marked og kunder Knut Kroepelien i Energi Norge.

Samtidig som vannstanden i magasinene øker, melder NVE at mye regn de to siste ukene har ført til en bedring i grunnvannstanden og elveføringen i store deler av landet.

– Situasjonen har nå bedret seg, men vi kan ikke avlyse tørken helt ennå, sier hydrogeolog og seksjonssjef Hervé Colleuille i NVE.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS