Oslo  20181119.Forhandlingene om statsbudsjett fortsetter Henrik Asheim (H) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF) t.h. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oslo 20181119.Forhandlingene om statsbudsjett fortsetter Henrik Asheim (H) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF) t.h. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Full elavgift for kraft som brukes til kryptovaluta i datasentre

Publisert

Stortinget støtter enstemmig forslaget om full elavgift for den delen av kraften som brukes til å utvinne kryptovaluta i datasentre.

– Et enstemmig storting går nå inn for å gjennomføre full elavgift for kraft til datasentre som brukes til å utvinne kryptovaluta, sier finanskomiteens leder Henrik Asheim (H) til E24.

Saken skal ut på høring, men Stortingets mål er at avgiften skal innføres fra 1. mars neste år, eller noe senere hvis regjeringen trenger mer tid.

Asheim tror ikke folket ønsker redusert elavgift til utvinning av kryptovaluta. Flere av partiene på Stortinget har omtalt slik utvinning som spekulativt og lite bærekraftig.

– Det er bred enighet, og det gjenspeiler nok noe av samfunnsdebatten. Det at industrien vår betaler lav elavgift har legitimitet i befolkningen, men dette har ikke samme legitimitet når det snakk om sløsing med strømmen, sier Asheim.

Han begrunner hvorfor han mener dette er sløsing slik:

– Globalt brukes strøm tilsvarende hele Irlands forbruk på kryptovaluta. Det å bruke så mye strøm på et slikt formål skaper ikke varige verdier, og det er ikke noe vi trenger.

(©NTB)

Les også: