- Nå er jeg lei av at klimadebatten dras ned på et barnehagenivå

Publisert

Kommentar av Emil Yde Aasen, nyutdannet maskiningeniør fra NTNU

Hvor dumme tror dere egentlig vi er, spør Emil Yde Aasen i forbindelse med filmen #Fuckfossils

Nå er jeg lei av at klimadebatten dras ned oå et barnehagenivå der alt males i svart/hvitt. Nå er det nok forenklinger.

  • Hva mener du? Diskuter saken i facebook-gruppen for Oljebransjen.
  • Er jeg bekymret for klimaproblemene? Ja. Ønsker jeg å gjøre noe med det? Ja. Jeg ønsker å jobbe med noe som driver verden videre. Denne filmen driver ikke verden videre. Det den derimot gjør, er å skape enda større avstand mellom oss som land, som nasjon og som mennesker. Den vil skape opprør. Opprør slik at vi kan krangle mer, og gjøre mindre.

    Det største problemet med klima i dag er at både klimaskeptikere og klimatilhengere er mer interessert i å ha rett, enn å faktisk snakke sammen. Derfor står de på hver sin haug og slår hverandre i hodet med idiotiske argumenter. Politikerne ljuger om biodrivstoff for å få fire år i rampelyset på Stortinget, klimaorganisasjonene spiller på dårlig samvittighet, og oljebransjen prøver å komme unna med at verden trenger energi. Alle vil ha rett, ingen vil ha feil, og ingen har planer om å lytte eller lære. Hva bidrar dette til? Ingenting. Større avstand, mer krangling, og NULL løsninger. Akkurat som denne filmen.

    Alle er enige om hvor vi vil, men kan vi snart bli enige om hvor vi er? Selvsagt skulle jeg ønske at jeg kunne knipse med fingrene, og wips, så var hele verden malt i grønne, fornybare farger. Men er det så lett? Det siste året har jeg gjennom jobb fått en unik sjanse til å bruke nesten alle våkne timer på å sette meg inn i problemene knyttet til klima. Hvis det er én ting jeg sitter igjen med så er det at dette ikke er lett! Det er faen så vanskelig. Først og fremst fordi resten av verden ikke ser ut som Norge. Verden er fylt av millioner av mennesker som har bruker kubæsj til å oppvarming og definitivt ikke har rent vann i springen. Det er virkeligheten hvis man klarer å se litt forbi svenskegrensa! Kan vi fortsatt klare å redde klima? Ja, fordi vi vil. Fordi vi må. Men da må vi først stikke fingeren i jorda og se hvor vi er, og slutte å putte bomull i øra og tro at verden er malt i svart/hvitt. Vi vet bedre, egentlig.

    Ikke bare hindrer denne filmen en skikkelig dialog om hvordan vi kan løse klimaproblemene, den er også feig. For hvem er den ment for? Jo, hele fanklubben til Skam, meg inkludert. Mine jevnaldrende og meg som så vidt har begynt å forstå hvordan verden henger sammen. Så vidt begynt å forstå at verden er en latterlig komplisert miks av mennesker, penger og makt, og at resten av verden ikke nødvendigvis er like godt stilt som oss her i Norge. Så kommer denne filmen med den svart/hvite penselen sin og maler et bilde av at alt godt i verden kan oppnås gjennom én ting – fuck fossils.

    #FuckFossils er fordummende. Vi er smartere enn dette. #FuckForenklinger