FrP vil forhindre at småpartiene bruker oljeboring som pressmiddel

Publisert

Venstre provosert av FrP-utspill fra nord.

Forslaget om å åpne for oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja for å dekke asyl-regningen, er fullstendig forfeilet, mener Venstre.

Fremskrittspartiets fylkeslag i de tre nordligste fylkene krever at partiets stortingsgruppe tar opp kampen for å åpne for oljeboring på feltene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, skriver Dagsavisen.

Bakgrunnen er at de mener Norge må sikre framtidige inntekter for å dekke opp de økte utgiftene som følger med asylstrømmen til landet.

- Vi må innse at situasjonen er ekstraordinær og avtalen som ble inngått mellom regjeringspartiene og Venstre og KrF må reforhandles, heter det i et opprop i Altaposten lørdag, signert Frps gruppeledere på fylkestingene i Finnmark, Troms og Nordland.

 • Den nye delen av Barentshavet kan bores allerede i 2017
 • Venstre nekter

  Samarbeidspartiet Venstre avviser blankt at det kan være aktuelt å reforhandle.

  – Det er totalt uaktuelt. Det må de bare vite, hvis de skal samarbeide med Venstre, sier partileder Trine Skei Grande.

  Forslaget hviler dessuten på gale premisser, mener hun. Fremskrittsparti-politikerne har ikke tatt innover seg den synkende oljeprisen og den generelle nedgangstiden som petroleumsindustrien står overfor og behovet Norge har for å legge om til grønne næringer.

  – Det er å lure folk hvis de tror at det er dette som skal redde økonomien, sier Skei Grande.

  Vil forhindre de små partiene i å bruke oljeboring som pressmiddel

  Stortingsrepresentant Kenneth Svendsen fra Frp i Nordland sier han tar på seg å følge opp forslaget på Stortinget. Han hadde aldri noen tro på at han får med seg Venstre på forslaget, men foreslår at regjeringspartiene Frp og Høyre i stedet tar seg en prat med Arbeiderpartiet.

  – Jeg kan gjerne se for meg en bindende avtale, slik at vi kan blokkere at KrF/Venstre fra høyresiden eller SV/MDG fra venstresiden kan bruke et nei til oljeboring som pressmiddel. Det irriterer meg at selv om det er et stort flertall for å starte en konsekvensutredning, er det små partier som blokkerer det. Det er direkte udemokratisk, sier Svendsen til Dagsavisen.

  Utspillet rokker ikke ved samarbeidsklimaet på borgerlig side, fastslår Skei Grande, og virker særdeles lite bekymret for at regjeringspartiene og Arbeiderpartiet vil finne sammen.

  – Det måtte være hvis Siv Jensen heller vil ha en samarbeidsavtale med Arbeiderpartiet enn KrF og Venstre. Men det tror jeg ikke hun har sagt, sier Venstre-lederen.

Powered by Labrador CMS