Her har vindkraftmotstanderne fra Haramsøy ankommet Frøya og holder appell for vindkraftmotstandere der.
Her har vindkraftmotstanderne fra Haramsøy ankommet Frøya og holder appell for vindkraftmotstandere der.

- Frøya er jo vugga for vindkraftmotstand

Vindkraftmotstandere fra Haramsøy har reist til Frøya for å samarbeide.

Publisert Sist oppdatert

Blant de mest markante vindkraftmotstanderne i den betente konflikten rundt vindkraftanlegg på Haramsøy, er ekteparet Hans Petter og Kari Thue. De er kjent fra media som han som nektet å forlate bilen som sperret veien for anleggsmaskiner på Haramsøy (Hans Petter), mens kona Kari Thue sultestreiket foran Viken Fylkeskommune i protest mot vindkraftutbygggingen på deres hjemsted.

Når enerWE snakker med ekteparet, er de på vei i bil til en annen øy der det har vært mye vindkraftmotstand, nemlig Frøya i Trøndelag.

Hele Norge må samle seg til et rungende nei til vindkraftverk.

Hans Petter Thue

- Vi er på vei for å møte motstandsgruppa på Frøya. Frøya er jo vugga for vindkraftmotstand fra vanlige, lydige borgere. Hele Norge må samle seg til et rungende nei til vindkraftverk, sier Hans Petter Thue til enerWE.

Han forteller videre at nå er planen å reise rundt i Norge for å protestere mot vindkraft.

- Vi startet på Frøya i dag, Ålesund og Stadtlandet i morgen. Så videre rundt kysten og ender opp foran Stortinget 9. juli, sier Hans Petter Thue.

Vil ha vindkraft til fornyet behandling

Det er også startet et såkalt innbygggerforslag der personer i en kommune gjennom å samle nok underskrifter, kan kreve å få en sak opp på den politiske dagsorden. Her er målet blant annet å få avdekket alle kostnader knyttet til vindturbiner og få dette opp til fornyet behandling i Vestland. Initiativtaker er Cato Paus Skrede, og det er per nå samlet inn 594 underskrifter på oppropet, noe som innebærer at det nødvendige antall underskrifter er samlet.

Nå er vi på vei til Frøya og vi skal ha med oss folkets nei til Stortinget.

Kari Thue

- Hva tenker dere vil komme ut av dette?

- Vi ønsker å vise de på Stortinget at det er mange som sier nei. Nå er vi på vei til Frøya og vi skal ha med oss folkets nei til Stortinget. Nå peker de litt på hverandre der inne i Oslo, de har vel skjønt at det er mange som er imot vindkraften, sier Kari Thue til enerWE.

Fornøyd med sultestreiken

I midten av juni reiste Kari Thue til Oslo for å sultestreike og på den måten markere sin motstand mot vindkraftanlegget som nå er igangsatt på hennes hjemsted Haramsøy.

Kari Thue er fornøyd med resultatet av sultestreiken.

- Ja, jeg synes det hjalp. De på Stortinget visste godt hvem jeg var, da jeg traff både Stortingspresidenten og Siv Jensen.

Hun er i sin rett til å uttrykke sin misnøye og protestere på den måten hun vil.

Tina Bru

I samtale med olje- og energiminister Tina Bru nylig, hadde Bru følgende kommentar til å bruke sultestreik som virkemiddel i vindkraftsaken.

- Hun er i sin rett til å uttrykke sin misnøye og protestere på den måten hun vil, sier Bru til enerWE.