Klimasøksmål mot den franske staten

– Frankrike har posisjonert seg som en klimaforkjemper på den internasjonale scenen, men resultatene er fortsatt fraværende.

Publisert Sist oppdatert

Miljøorganisasjoner har saksøkt den franske staten for det de mener er handlingslammelse overfor klimaendringene. I ryggen har de over to millioner franskmenn.

Det er det første klimasøksmålet i landet.

Gruppene vil at domstolen skal holde staten ansvarlig for skader på naturen, og sier at en seier vil være et viktig symbolsk steg i kampen for å få regjeringer til å gjøre mer for å motvirke klimaendringene.

En seier vil «være en milepæl for klimarettferdighet i Frankrike», sier Cecilia Rinaudo, i organisasjonen Notre Affaire a Tous (Vår felles sak), til AFP.

Ord og handling

Hun mener en seier vil blottlegge kontrasten mellom ordene og handlingene til den franske regjeringen og andre regjeringer rundtom i verden.

– Frankrike har posisjonert seg som en klimaforkjemper på den internasjonale scenen, men resultatene er fortsatt fraværende, sier hun.

Parisavtalen fra 2015 har mål om å begrense den globale oppvarmingen til 2 grader over førindustrielt nivå, og helst 1,5 grad. Men eksperter sier regjeringer er langt unna å nå målene sine, noe som har ført til framvekst av misnøye blant miljøforkjempere.

Frankrike har forpliktet seg til å kutte utslippene med 40 prosent innen 2030, sammenlignet med 1990, et løfte organisasjonene mener de er i ferd med å bryte. I tillegg går arbeidet med å energieffektivisere bygninger og utvikle fornybar energi for sakte, mener de.

Føyer seg inn i rekken

Det var i 2018 at fire organisasjoner, blant dem Greenpeace og Oxfam, saksøkte den franske regjeringen for å svikte i arbeidet med å kutte utslippene. En underskriftskampanje på nett fikk støtte fra mer enn to millioner mennesker – en fransk rekord.

Saken er del av en innsats fra klimaforkjempere verden over for å forsøke å tvinge regjeringer til å føre mer ambisiøs klimapolitikk.

I 2019 beordret Nederlands høyesterett regjeringen til å kutte utslippet av klimagasser med 25 prosent fra 1990-nivåer innen slutten av 2020 etter at miljøforkjempere gikk til sak.

I Norge saksøkte miljøorganisasjonene Natur og Ungdom og Greenpeace i 2015 staten for brudd på grunnlovens miljøparagraf ved å åpne for leting etter olje i deler av Barentshavet, ettersom det er kjent at forbrenning av olje og gass ødelegger klimaet. Saken endte til slutt opp i Høyesterett, der miljøorganisasjonenes anke ble forkastet like før jul.

(©NTB)