MS "FAR SENTINEL" - Yard no: 829 by: VARD LANGSTEN
MS "FAR SENTINEL" - Yard no: 829 by: VARD LANGSTEN

Fra vondt til verre for offshorerederiene

Publisert

De kommende ukene og månedene blir brutale for offshorerederiene, spår analytiker. Ved inngangen til 2015 var det null ankerhåndterings- og supplyskip i opplag. Nå er det til sammen 128.

Analytiker Inger-Louise Molvær i Westhore Shipbrokers, som er en av de tunge aktørene innen megling av offshoretonnnsje, sier til Dagens Næringsliv at situasjonen blir verre før den blir bedre.

– Kontrakter til priser under break-even-nivåer har nå blitt helt standard i bransjen og nøkkelen til å overleve er blitt til et spill om hvem som blør minst.

Dette er i ferd med å utvikle seg til en ren blodstyrtning, mener hun.

Aktiviteten til ankerhåndteringsfartøyene henger sammen med om oljeselskapene borer nye brønner. Tall fra Westshore viser at det nå er 53 rigger i opplag i Nordsjøen, og Molvær venter at det blir ytterligere ti før nyttår. På verdensbasis er halvparten av riggene uten oppdrag.

Molvær ser ingen tegn til bedring før tidligst i andre kvartal neste år.

– Rederiene har valget mellom å fortsette som nå eller å ta inn over seg realitetene. Jeg vil helt klart anbefale det siste, som blant annet innebærer å legge flere skip i opplag for å få bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel. Dessuten er bransjen åpenbart moden for konsolidering. Det er omtrent 400 offshoreskip i Nordsjøen som eies eller drives av hele 70 forskjellige aktører, sier hun.