OSLO  20171113.Truls Gulowsen (th), leder i Greenpeace Norge og leder i Natur og Ungdom Ingrid Skjoldvær utenfor Oslo Tinghus i Oslo.  Greenpeace Norge og Natur og Ungdom har saksøkt den norske staten for åpning av oljeboring i Barentshavet. Besteforeldrenes klimaaksjon er partshjelp i klimasøksmålet. Rettssaken i Oslo tingrett starter 14. november og varer til 22. eller 23. november.Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
OSLO 20171113.Truls Gulowsen (th), leder i Greenpeace Norge og leder i Natur og Ungdom Ingrid Skjoldvær utenfor Oslo Tinghus i Oslo. Greenpeace Norge og Natur og Ungdom har saksøkt den norske staten for åpning av oljeboring i Barentshavet. Besteforeldrenes klimaaksjon er partshjelp i klimasøksmålet. Rettssaken i Oslo tingrett starter 14. november og varer til 22. eller 23. november.Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Fossil-pris til Norge under klimatoppmøtet i Bonn

Publisert

Norges forsvar av oljeboring i Arktis resulterte i prisen Fossil of the Day under klimatoppmøtet i Bonn mandag.

Prisen deles ut av Climate Action Network, som er et verdensomspennende nettverk med 1.100 miljøorganisasjoner.

Nettverket peker på at Norge mindre enn seks måneder etter undertegnelsen av Parisavtalen tillot ny oljeleting i Arktis.

Greenpeace og Natur og Ungdom mener begge at prisen til Norge var vel fortjent.

– De fortsetter å bore etter olje og forsyner verden med enda mer fossilt brennstoff mens de later som at de er miljøbevisste helter på internasjonale forhandlinger. Dette er helt paradoksalt, sier Truls Gullowsen, leder av Greenpeace Norge.

Tirsdag starter rettssaken der Greenpeace sammen med Natur og Ungdom har saksøkt staten for brudd på Grunnlovens paragraf 112, som slår fast at staten skal verne om naturen og miljøet for fremtidige generasjoner.

(©NTB)