Daglig leder Rune Otterstad i Fosenkraft Energi håper strømprisene går oppover neste år. - Hvis vi fortsetter på den samme pristrenden som i 2020, er det jo ikke spesielt gunstig for oss som kraftprodusent, sier han.
Daglig leder Rune Otterstad i Fosenkraft Energi håper strømprisene går oppover neste år. - Hvis vi fortsetter på den samme pristrenden som i 2020, er det jo ikke spesielt gunstig for oss som kraftprodusent, sier han.

- Vi har aldri produsert så mye strøm, og fått så lavt betalt

Fosenkraft Energi håper 2021 blir bedre enn 2020.

Publisert

På veldig mange måter har 2020 vært et unntaksår - med en pandemi som herjer verden over - i tillegg til at strømprisene er historisk lave. enerWE har snakket med flere kraftselskap om det snart tilbakelagte året og forventningene til året som kommer.

Første selskap ut, er Fosen Kraft, basert på Bjugn i Ørland kommune i Trøndelag. Konsernet består foruten mor-selskapet av FosenKraft Elektro, FosenKraft Energi og FosenKraft Eiendom.

Total har konsernet rundt 7000 kunder og rundt 45 ansatte. I Fosenkraft Energi var omsetning i 2019 på i underkant av 92 millioner kroner og hadde seks årsverk, forteller daglig leder Rune Otterstad i Fosenkraft Energi.

Vi fikk en skikkelig reduksjon i prisene i januar - som skyldes mye vann i magasinene. Også fikk vi en knekk nummer to da koronaen kom.

Rune Otterstad

- Vi ser på 2020 delvis som unntaksår. Vi fikk en skikkelig reduksjon i prisene i januar - som skyldes mye vann i magasinene. Også fikk vi en knekk nummer to da koronaen kom, på lik linje med andre råvareprodusenter. Og koronadelen har vel strukket seg utover året.

Vi ser på markedet at det forventes relativt sett lave priser fremover. Samme periode i fjor lå markedet på 35-36 øre, mens det nå ligger det på 19 øre for 2021. Og vi har en forventning om lavere priser også neste år.

- Det kan fremstå som at kraftbransjen har klart seg bra gjennom koronakrisen, men lave strømpriser har skapt utfordringer for mange. Hvordan opplever dere at 2020 har vært for dere?

Jeg håper 2021 blir et noe bedre år.

- For å si det sånn - vi har aldri produsert så mye strøm, men heller aldri fått så lavt betalt. Og selv om ikke året er helt over ennå, kan jeg jo si at det ikke har vært et godt år for kraftprodusenter. Trenden er at vi har produsert veldig mye, men fått lite betalt. Jeg håper 2021 blir et noe bedre år. Det blir nok ikke helt opp til det nivået man er vant til - da skal elektrifiseringen virkelig skyte fart, sier han med en liten latter.

Men Otterstad er forsiktig med å spå.

- Nå er ikke jeg noen spåmann, men skal jeg gjette, tror jeg prisene skal opp på sikt, selv om det er mange år fram i tid. Strømmarkedet er volatilt og prisene svinger mye fra dag til dag. Og vi har hatt perioder med negative priser i Norge for første gang. Som sagt tror jeg prisene vil svinge mye, blant annet som følge i økningen av vindkraft i Norden, sier han til enerWE.

Jeg tror prisene vil svinge mye, blant annet som følge i økningen av vindkraft i Norden.

Når han likevel blir bedt om å ta en titt i spåkulen og se fremover til neste år - og hva som blir den største utfordringen, svarer Otterstad;

- Det blir selvfølgelig de lave prisene. Hvis vi fortsetter på den samme pristrenden som i 2020, er det jo ikke spesielt gunstig for oss som kraftprodusent.

- Er eierne deres nervøse for utbytte som følge av de lave strømprisene?

- Nei, vi har ingen indikasjoner på det. De er godt orienterte gjennom styrene. De er nok klar over årsakene til at kraftprodksjonsdelen ikke går like godt som tidligere år. Samtidig er dette et konsern med andre områder som gjør det bra, sier han.

Powered by Labrador CMS