Simon-Erik Ollus i Fortum. Foto: Anders Lie Brenna, enerWE
Simon-Erik Ollus i Fortum. Foto: Anders Lie Brenna, enerWE

- Norge har Nordens svakeste strømnett

Norge er delt inn i fem strømprisområder, mens Finland klarer seg meg ett fordi de har satset på et solid stamnett.

Publisert

Fredag morgen arrangerte Fortum et frokostseminar i forbindelse med at de la frem en ny rapport om forskjellene mellom hvordan Statnett og søsterorganisasjonene i resten av Norden drifter og planlegger strømnettet.

På frokostseminaret ble det blant annet diskutert hvorvidt det var for mange elspotområder i Norden og de baltiske landene. Et elspotområde er et strømprisområde med felles strømpris i strømmarkedet.

- Vi har 15 prisområder i Norden og baltikum i dag, sier Simon-Erik Ollus fra Fortum.

Norge er delt i 5 elspotområder, Sverige i 4, Danmark i 2 og Finland i kun 1 strømprisområder. Kart: Nord Pool
Norge er delt i 5 elspotområder, Sverige i 4, Danmark i 2 og Finland i kun 1 strømprisområder. Kart: Nord Pool

I Norge er det 5 elspotområder, mens det er 4 i Sverige, 2 i Danmark og kun 1 i Finland.

Når enerWE snakker med Ollus i pausen er han klar på at det burde være færre også i Norge, ihvertfall hvis man vil ha et friskt strømmarked.

- Norge burde sikkert ha 2 eller 3 prisområder, sier Ollus til enerWE.

Han legger så til at det ikke hadde vært noe i verden om det ble kuttet enda mer ned, og ser ikke bort fra at prisområdet også kunne blitt utvidet til også å inkludere Sverige.

- Norge og Sverige kunne ha felles prisområde, sier Ollus.

Samtidig sier han at det ikke nødvendigvis er hensiktsmessig å etablere hele Norden som et felles strømprisområde.

Bakgrunnen for inndelingene er at strømnettet ikke har kapasitet til å transportere all strømmen som trengs fra et område til et annet. Dermed må man dele opp i strømområder slik at man kan oppnå en markedspris der kraftprodusenter og strømforbrukere kan kjøpe og selge til en pris de blir enige om, og samtidig være trygg på at det som blir avtalt kan leveres.

Når enerWE spør Ollus om hvorfor Norge har fem elspotområder, mens Finland bare har ett, svarer han klart og tydelig.

- Norge har Nordens svakeste strømnett, sier Ollus til enerWE.

Samtidig fastslår han at Finland har Nordens beste strømnett. Det forklarer han med forskjellige tilnærminger til hvordan strømnettet bør se ut.

Norge har bygget opp sitt strømnett rundt lokal kraftproduksjon, mens Finland har bygget et skikkelig stamnett som kobler energiintensiv industri og produksjon sammen

Simon-Erik Ollus

- Norge har bygget opp sitt strømnett rundt lokal kraftproduksjon, mens Finland har bygget et skikkelig stamnett som kobler energiintensiv industri og produksjon sammen, sier Ollus.

Her i Norge har den kraftkrevende industrien blitt etablert i nærheten av kraftverkene, og dermed har ikke kapasiteten i strømnettet vært så viktig - historisk sett.

Finnene på sin side har større tro på strømmarkedet, og de er også mer komfortable med at de må importere 25-30 prosent av strømmen sin fra naboland.

- Finland har hatt en strategi om å holde strømmarkedet i balanse. I Finland tror man på strømmarkedet, sier Ollus.

Han mener at strømnettet i Norge bør bygges ut slik at det blir bedre i stand til å overføre mer strøm mellom elspotområdene, både internt i Norge og på tvers av landegrensene.

Ollus mener at det vil gjøre det lettere å etablere et bedre fungerende strømmarked, og at det også vil komme strømkundene tilgode.

- Har du et bedre energisystem, så har du en billigere strømregning. Det gir lavere strømpriser fordi du har et mer effektivt strømmarked, sier Ollus.

Her kan du laste ned og lese Fortum-rapporten.