Små vindmøller

…kan løfte bøndenes inntekter. Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) vil la folk sette opp inntil fem vindmøller uten konsesjon. Både bransjen og bønder jubler.Lien varsler en regelendring som kan gjøre det mulig å sette opp inntil fem vindmøller på opptil 1 megawatt uten å søke om konsesjon fra Norges vassdrags og energidirektorat (NVE). Et … Continued

…kan løfte bøndenes inntekter.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) vil la folk sette opp inntil fem vindmøller uten konsesjon. Både bransjen og bønder jubler.Lien varsler en regelendring som kan gjøre det mulig å sette opp inntil fem vindmøller på opptil 1 megawatt uten å søke om konsesjon fra Norges vassdrags og energidirektorat (NVE). Et ja fra kommunen skal være nok, skriver Nationen.

Bjørn Helset, daglig leder i Wind Energy Nordic i Ørsta, jubler over vedtaket.– Dette var et svært positivt utspill fra Lien. Når han vil tillate bygging opp til 1 MW, er vi inne på et nivå som er veldig bra for oss, sier Helset.Hans selskap er det eneste i landet som leverer små vindmøller, som Lien nå åpner opp for. Bondelaget er også begeistret.

Både for småkraft og gårdsvind har byråkratiet jobbet så sakte at det har vært et hinder. Dette vedtaket kan være et vesentlig bidrag til fortgang. Her synes jeg Lien tenker riktig, sier Bondelagets generalsekretær Per Skorge.

Naturvernforbundet har markert seg som en kritisk stemme mot vindmøller på grunn av naturinngrepene, men små vindmøller har de ikke noe imot.

Disse vindmøllene kommer nok for det meste til å settes opp i områder som er utbygd fra før og nært strømnettet. Det er nok ingen som kommer til å bygge nye veier for å bygge ut 1 megawatt, sier Lars Haltbrekken.

(©NTB)