Karbonfangst på agendaen

– Vi må lykkes, sier Tord Lien. Selv om den norske strategien ikke er klar, mener olje- og energiminister Tord Lien (Frp) at vi må få på plass et fullskala anlegg for karbonfangst enten i Norge eller i Europa. Tirsdag diskuterte han framtiden for fangst av klimagassen med europeiske kolleger i Brussel. Det var EUs energikommissær … Continued

– Vi må lykkes, sier Tord Lien.

Selv om den norske strategien ikke er klar, mener olje- og energiminister Tord Lien (Frp) at vi må få på plass et fullskala anlegg for karbonfangst enten i Norge eller i Europa.

Tirsdag diskuterte han framtiden for fangst av klimagassen med europeiske kolleger i Brussel. Det var EUs energikommissær Günther Oettinger som tok initiativet til møtet der energi- og miljømyndighetene i Norge, Storbritannia, Tyskland, Polen, Nederland og Frankrike deltok.

Samarbeid

Jeg har informert Oettinger og de andre om at vi er i ferd med å utvikle en strategi for karbonfangst som vi ikke er i mål med. Men det er viktig med et samarbeid om karbonfangst. Vi vet at vi er nødt til å lykkes med dette fordi fossil energi kommer til å være en betydelig del av energimiksen i framtiden uansett hvordan vi stiller oss, sier Lien til NTB.

Godt spor

Han mener EU-kommisjonen er på et «godt spor» i arbeidet mot å finne løsninger på fangst og lagring av CO2.

Så får vi se hvor dette bærer hen når alle parter har sagt sitt, sier Lien.

Skal man få fart i de gode ønskene om å fange og lagre klimagassen CO2, må kostnadene ned.

Det får man ikke til uten at et fullskalaanlegg er på plass, sier han.

Synergier

Ifølge olje- og energiministeren er det underordnet at den norske innsatsen for fangst av CO2 har rettet seg mot å rense avgassene fra forbrenning av gass, mens europeiske initiativ først og fremst handler om rensing knyttet til kullkraftverk.

Det er mange berøringspunkter. Uansett hvor den kommer fra, er klimagassen CO2 den samme. Fangsten av CO2 er den krevende delen av prosjektet. Her vil det være noen synergier. Men vi ser et enda større sammenfall i deponeringen av klimagassen, sier Lien til NTB.

©NTB