For små klimakutt

Politikere er for treige, i følge Miljødirektoratet En fersk klimarapport fastslår at norske politikere er for trege og kutter for lite i utslippene for at klimamålet for 2020 skal nås. Teknisk sett er det mulig å nå det nasjonale målet om reduksjon i klimagassutslippene innen 2020, men det blir krevende, sier direktør Ellen Hambro i … Continued

Politikere er for treige, i følge Miljødirektoratet

En fersk klimarapport fastslår at norske politikere er for trege og kutter for lite i utslippene for at klimamålet for 2020 skal nås.

Teknisk sett er det mulig å nå det nasjonale målet om reduksjon i klimagassutslippene innen 2020, men det blir krevende, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet til VG.

I rapporten som Miljødirektoratet legger fram fredag, går det fram at vi må kutte åtte millioner tonn CO2 fram til 2020. Direktoratet ser det som mulig å kutte et sted mellom 4,9 og 8,4 millioner tonn.

Vi skal altså i øverste del av skalaen for å nå målet, og det kan bli krevende, sier Hambro.

Direktoratet har laget en liste over tiltak som må gjennomføres, og de tre store områdene er oljesektoren, industri og transport. Ifølge Hambro er elektrifisering av sokkelen et av hovedtiltakene.

Skal vi nå åtte millioner tonn CO2, må store deler av de nye prosjektene i Nordsjøen elektrifiseres. Det er nødvendig med tiltak i alle sektorer. Hvis vi skal klare å kutte åtte millioner tonn, må nesten hele vår liste over kuttemuligheter på 8,4 millioner tonn utløses, og da kommer man ikke utenom omfattende elektrifisering offshore, fastslår Hambro.

Hun sier hovedmålet ikke er 2020, men at kloden når togradersmålet i 2050. Det innebærer at hvert menneske på jorda ikke står for et utslipp på mer enn to tonn CO2 i året. I dag slipper hver eneste nordmann ut ti tonn CO2 per år.

©NTB