Bilde fra festival

Er vi blitt for fete og late?

Det er det store spørsmålet. Økonomene avblåser mastersyken, men varsler mulig forskerkrise på Econas 75 års jubileumskonferanse. Det skriver organisasjonen i en pressemelding. Profilerte norske og utenlandske økonomer skal debattere verdiskaping og økonomens rolle i dagens og framtidens arbeidsliv på Econas jubileumskonferanse på Oslo Plaza i dag, 19. november. Foreningen for siviløkonomer startet i 1939 med … Continued

Det er det store spørsmålet.

Økonomene avblåser mastersyken, men varsler mulig forskerkrise på Econas 75 års jubileumskonferanse. Det skriver organisasjonen i en pressemelding.

Profilerte norske og utenlandske økonomer skal debattere verdiskaping og økonomens rolle i dagens og framtidens arbeidsliv på Econas jubileumskonferanse på Oslo Plaza i dag, 19. november.

Foreningen for siviløkonomer startet i 1939 med 10 medlemmer, 3 år etter grunnleggelsen av Norges Handelshøyskole i Bergen (NHH). I dag feirer Econa sine første 75 år med 20.000 medlemmer, der to av tre sitter i lederposisjoner.

En fersk rapport fra Nifu (Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning) legges frem på konferansen og skisserer en mulig forskerkrise. Det er lav interesse for å drive med forskning blant økonomistudentene, noe som på sikt kan gjøre det vanskeligere å rekruttere undervisere med forskningskompetanse.

Mange som søker seg til en doktorgrad er utenlandske studenter som etter fullført grad flytter ut av Norge. Dette skjer på et tidspunkt der akademia står overfor et stort generasjonsskifte. De neste ti årene må norske universiteter og høyskoler erstatte nesten hver annen professor, sier administrerende direktør Tom Bolstad i Econa.

Samtidig avblåser foreningen den mye omtalte mastersyken. Bolstad omtaler den heller som masterhypokonderi.

Arbeidsledigheten blant masterutdannede økonomer er nær null. Nyutdannede finner seg i stor grad relevant jobb etter studiene, og økonomer er mindre konjunkturutsatte enn andre utdanningsgrupper. Dette rimer svært dårlig med mastersyke, sier Bolstad.

Til konferansen kommer blant annet Siv Jensen direkte fra Stortingets budsjettforhandlinger for å snakke om økonomens betydning for den økonomiske utviklingen i Norge.

Professor Victor Norman stiller spørsmål om økonomer er skapende drivkrefter eller unyttige pengeflyttere.

En av de få norske kvinnelige lederne på internasjonalt nivå, Liv Sandbæk, som sitter i ledelsen i Accenture i London, vil snakke om sin vei fra Bø til topps i The City. I tillegg kommer professor Pankaj Ghemawat, ved IESE Business School i Barcelona, som skal omtale Norge sett utenfra: Er vi blitt for fete og late?