Break even på 30 dollar fatet? Ikke noe problem.

Publisert

Det er viktig å ikke adoptere en sløsekultur, men tenker nytt fra dag én.

Egil Tjåland er instituttleder for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk ved NTNU, og de har satt i gang prosjektet som setter studenter og forskere i sving, for å hjelpe olje- og gassindustrien med å bedre kostnadseffektiviteten.

Spør industrien

Planen er å reise rundt til industrien og leverandørene i det ganske land og finne ut av hva som er årsaken til at kostnadene har gått opp, og levere en rapport som beskriver hvordan de kan bidra til å dra kostnadene ned.

- Vi ser for oss at prosjektet skal vare i ca ett til et og et halvt år, og at det munner ut i en rapport og en tiltaksplan, forteller instituttlederen.

Det er NTNU selv som finansierer forskningen, men de har et håp om at industrien og myndighetene ønsker å bidra.

 • Les også: Hvorfor er ikke vindparkene like effektive som forskerne har regnet seg frem til?
 • Må få det inn fra starten av

  Studentene ved NTNU skal være sterkt involvert i prosjektet, og Tjåland mener det er viktig at petroleumsstudentene lærer seg den smarte tankegangen fra starten av.

  - Det er viktig at de ikke går inn i en industri som bare sløser med penger, og adopterer den ukulturen. De skal lære seg fra starten av studiet til å bidra selv.

  Tjåland legger til at det er nå som det er tøft at vi trenger de smarteste hodene, som kan finne nye, smartere og mer miljøvennlige løsninger.

  • Les også: - Data er den nye oljen
  • 30 dollar bør gå helt fint

   - Dere mener at det skal gå an for bransjen å gå break even på 30-40 dollar fatet?

   - Ja, jeg kan ikke skjønne noe annet. Fra 80-tallet og frem til ca 2000 har vi ligget på en pris mellom 15 og 18 dollar fatet, og da tjente industrien godt med penger. Nå ligger den på 50 dollar, altså 3-4 ganger høyere enn den var da, og nå klager vi.

   • Les også: Kortsiktige sparetiltak går utover næringens utvikling
   • I gang med nytenkningen

    Bedre, billigere og smartere konstruksjoner og nye materialer bør være en del av den fremtidige petroleumsindustrien, ifølge instituttlederen.

    - Vi er spente på å høre hva industrien har å fortelle oss om hva som er problemene, slik at vi kan bruke våre smarteste hoder på saken, avslutter Tjåland.

Powered by Labrador CMS