400 millioner til petroleumsforskning - universitetene jubler

Publisert

Dårlige tider i bransjen kan virke positivt på petroleumsutdanningen.

Regjeringen foreslår å øke støtten til petroleumsforskning. Det kommer fram i forslaget til Statsbudsjettet 2016. Instituttleder for petroleumsteknologi ved NTNU, Egil Tjåland er positiv.

— Det er fantastiske nyheter! Vi kan jobbe videre med vi mener er det viktigste for Norge, det forteller NTNU’s Egil Tjåland, som ikke hadde fått med seg nyheten, på telefonen fra Singapore.

Ingen garanti for hvem som får pengene

Totalt ønsker regjering å øke støtten med over 1,1 milliard til energi- og petroleumsforskning, viser det framlagte statsbudsjettet i dag. Bevilgningen går gjennom Norsk Forskningsråd og det finnes ingen garanti for hvem som får pengene. Tjåland velger heller å se på hva det betyr når staten stiller seg bak og viser støtte.

— Vi har håpet på at dette signalet ville komme. Veldig oppmuntrende å se at staten øker støtten, det er en utfordrende tid for petroleumsstudenter. De blir overveldet av dårlige nyheter man ser i avisen hver dag, da er det viktig å motivere. Staten viser at de skjønner hvor store deler av Norges inntekter kommer fra, sier Tjåland.

  • Les også: Regjeringen hindrer 135 milliarder i potensielle skatteinntekter.
  • Dårlig tider i bransjen kan bety gode tider for universitetene

    Stadige nyheter om nedbemanning i oljebransjen kan virke som en stinkbombe for studenter som ønsker å søke seg til petroleumsfag. Bjørn Hjertager er professor ved Universitetet i Stavanger, og forteller at søkertallet på linjene som går videre ut i oljebransjen gikk ned med cirka 50 prosent i år. Likevel er han ikke bekymret.

    — Dårlige tider i oljebransjen kan bety gode tider for universitetene. Vanligvis «stjeler» bransjen studentene, men når det er få jobber går bachelorstudentene ofte videre med en mastergrad istedet for ut i bransjen.

    Økningen i støtte på over 1,1 milliard innebærer også 450 millioner til energiforskning og 230 millioner til CO2-håndteringsteknologier. Pengene går gjennom Olje- og energidepartementet.

Powered by Labrador CMS