Norsk Harvard-student lager 3D-kortspill av norske plattfomer

Publisert

Det begynte som en morsom ide, og endte med et nytenkende 3D-spill, da den norske Harvard-studenten skulle lage kortspill av plattformer i Nordsjøen. Nå lanserer han “Norske plattformer 3D”.

Gisle Birkeland (30), studerer for tiden datateknologi ved Harvard University i Cambridge, USA. Som en del av studiene utfordres studentene til å tenke nytt i sammenhenger hvor teknologi kan innføre en ny dimensjon til eksisterende produkter eller løsninger.

Målet er er ikke å bli rik

- Dette er ikke et prosjekt vi i Codefish AS har som mål å bli rik på.Målet er heller å lære mest mulig om AR-teknologien (Augmented Reality), som i større og større grad vil komme til å prege hverdagen vår i løpet av de neste 5 årene. Sånn sett er dette bare en "prøvebalong" for mer ambisiøse prosjekter som vi jobber med å kommersialisere, sier han til enerWE.no.

Altfor få nordmenn forstår hva oljebransjen er

- Jeg jobbet jo offshore under studietiden i Norge, forteller Birkeland, og lærte mye om en industri som dessverre altfor få nordmenn har skikkelig kjennskap til. Samtidig ble jeg jo kjent med mange flotte mennesker, som har utrolig mye kunnskap om næringen og norsk oljehistorie, forteller Birkeland.

Kombinasjonen av historiene, litt ventetid i helikopterlounger og en sterk interesse for ny teknologi, førte til at Birkeland lagde et nytt type kortspill. Spillet kan spilles som et ordinært kortspill, hvor man samler poeng på plattformenes ulike egenskaper, og inneholder derfor utvalgt nøkkelinfo om plattformene.

En av målsettingene med plattformspillet, er at også venner og familie til oljearbeiderne skal bli kjent med den industrien som preger arbeidshverdagen til så mange nordmenn. For alle som har vært offshore, vet man at det er et stort samfunn der ute, som er helt avskilt fra fastlandet.

- For den som ikke har vært ute og sett dette, er det nok vanskelig å skjønne hvordan industrien og samfunnet er bygd opp, forklarer Birkeland. Spillet han har utviklet, håper han derfor kan bidra til å spre litt mer innsikt og kunnskap. Ikke bare blir man kjent med nøkkelinformasjon fra installasjonene, man kan også utforske utvalgte installasjoner i full 3D!

Ved å holde telefonen over utvalgte kort, spretter det opp en fullt skalerbar 3D-modell av plattformen på telefonskjermen. Modellene kan man observere fra alle retninger ved å snurre kortene rundt, zoome inn og utforske detaljer på dekk eller installasjon.

- Tanken er at mor eller far skal kunne vise hvilken lugar de bor på, og hvilken avdeling på plattformen de pleier å jobbe på, forklarer Birkeland.

Kortspillet har fått god mottagelse

Birkeland gleder seg over at Norske Plattformer 3D, som ble lansert den 21. november, har fått veldig god mottagelse, og ser frem til å lage nye produkter i krysningen mellom tradisjonelle produkter og ny teknologi.

Nedbemanning tvinger frem innovasjon

Birkeland synes det er trist å se slekt og venner bli rammet av nedskjæringene i bransjen.

- Det å miste deler levebrødet sitt er jo noe av det vanskeligste en familie kan oppleve. På en annen side har vi jo lenge vært klar over at det ville komme nedgangstider - spørsmålet var bare når. Som evig optimist så velger jeg å se på kriser som en anledning til å få fram det beste i oss, og kan derfor tvinge fram nye og bedre måter og metoder å gjennomføre arbeidet på. Så, i et langsiktig perspektiv tror jeg dette bidrar til at bransjen blir mer levedyktig og innovativ, sier Birkeland til enerWE.no. 

The sky is the limit

Kortspillet trykkes på norsk, og Birkeland forteller at det ikke er konkrete planer om en engelsk versjon.

- Men jeg samarbeider tett med den kjente Boston-baserte multi-kunstneren og arkitekten, Piper Ainsley, her borte i Boston for å bruke AR-teknologien på måter ingen har drømt om før. Mer enn det kan jeg ikke røpe ennå, men jeg er ikke tvil om at denne teknologien vil revolusjonere flere bransjer - også oljebransjen avslutter Birkeland.