USA
USA

Forsiktig oljeoptimisme i USA

Publisert

Amerikansk oljeindustri ser med forsiktig optimisme på året som ligger foran oss. Bransjen håper 2017 kan markere slutten på en to år lang brutal nedtur.

Når det nye året så vidt er i gang, ser enkelte i bransjen tegn til en forsiktig bedring, og noen reserver som kan utvinnes billig er i ferd med å få et løft.

Nedturen har vært den verste siden oljekrisen på 1970-tallet og har ført til oppsigelser, konkurser og en pause i veksten for skiferolje. Men energiprodusentene har fått et lite løft av USAs påtroppende president. Donald Trump har plukket en oljevennlig klimaskeptiker til å lede miljødirektoratet og ExxonMobil-sjefen Rex Tillerson som utenriksminister.

– Endret stemning

– Operatørene er fortsatt forsiktige med pengebruken, men vi ser at investeringene sitter løsere etter hvert som oljeprisen stiger, sier Jason McFarland, som leder Houstons internasjonale forening for oljeboringsentreprenører.

Enda viktigere er håpet som knyttes til at OPEC i slutten av november ble enige om produksjonskutt for å gjøre noe med overproduksjonen som har truet med å presse oljeprisene enda lenger ned.

– Etter at avtalen kom på plass, er stemningen virkelig i ferd med å snu. Før 30. november var vi inne i en lang dødsmarsj, men nå er folk forsiktige optimister. Det er noe helt annet enn situasjonen for åtte uker siden, sier direktør David Pursell i oljeinvesteringsbanken Tudor, Pickering, Holt & Co.

Usikkerhetsmomenter

Bransjen holder likevel litt igjen på entusiasmen, fordi det fortsatt er stor usikkerhet om hvorvidt OPEC og oljeprodusenter utenfor organisasjonen, som Russland, faktisk vil oppfylle løftet om kutt.

I tillegg er det flere usikre faktorer på etterspørselssiden, ikke minst forbruket i USA, oljeetterspørselen i India og hvordan den kinesiske økonomien vil utvikle seg. (©NTB)