Hvor mange menn får prostatakreftdiagnose hver dag i Norge?

Publisert

13 for mye.

Neste søndag er det 1. november, og enerWE er en av hovedsamarbeidspartnerne til Movember i år. Vi har tatt en prat med australske Justin Coghlan, bedre kjent som JC, som var med på å starte Movember i 2003.

Norske menn lever fire år kortere enn norske kvinner

JC mener at menn generelt er alt for dårlige til å snakke om sykdom og vanskelige ting.

- De venter til det er for sent, og dette er noe av grunnen til at menn i Norge lever fire år kortere enn kvinnene. Globalt dør menn seks år tidligere enn kvinner. Dette har ikke med gener å gjøre, det handler om at menn ikke sier ifra.

13 menn daglig

Prostatakreft er den desidert største kreftformen i Norge med nesten 5000 nye tilfeller i året. Én av åtte menn i Norge får prostatakreft i løpet av sin levetid, men nesten 90 % av de som får diagnosen er i live fem år etter diagnosetidspunkt.

- Hver dag blir 13 menn diagnostisert med prostatakreft i Norge - det er noen av de høyeste tallene i verden for prostatakreft. Og dere har et av de beste helsesystemene!, sier JC.

Det er imidlertid mange som lever med bivirkninger av behandling, som for eksempel inkontinens og impotens. Det er sjeldent at menn under 50 år får prostatakreft. Risikoen øker med alderen og vel 90 % av de som får prostatakreft er over 60 år.

Barten som reddet en tolvåring 

Movember jobber globalt både med testikkelkreft og prostatakreft. Medgründeren forteller om en gutt i Storbritannia som for to år siden som grodde bart for moro skyld etter at han hadde sett Movember på Facebook.

- Han fant en kul på grunn av Movember, og derfor klarte vi å redde livet hans. Disse historiene har jeg mange av. Mange har fortalt at Movember har hjulpet gutter til å finne ut at fedrene eller bestefedrene deres har prostatakreft. Når de finner ut av det tidlig nok går det an å starte behandlingen slik at de kommer seg gjennom det.

Kort om Movember

Movember oppfordrer alle menn til å gro bart i 30 dager i november. Barten skal være en måte å innlede dialog om menns helse på, og målet er å få folk til å donere penger til bartene. 1.november er den store shave down-dagen, da alle starter glattbarberte og klare til å gro for harde livet. Les mer på Movember.com.

Lag og nettverk

Vi oppfordrer til å danne lag sammen med kolleger, venner eller idrettslag. På den måten kan lagene samle inn penger sammen og heie på hverandre.

Et nettverk er en samling med lag av folk i samme bransje. Fornybart-nettverket er nytt av året, og andre eksempler på nettverk er Oljebarten, IT-barten, Finansbarten og Hockeybarten.

Slik melder du deg på årets mest hårete bevegelse

 1. Registrer deg på Movember.com
 2. Meld deg inn i et lag på jobben, med venner, idrettslaget etc (trenger en lagkaptein!)
 3. Begynn innsamling og del bilder fra 1.november!
 4. Del barten din

  Bruk gjerne #fornybart eller #oljebarten på sosiale medier. enerWE.no er en av hovedsamarbeidspartnerne for Movember i år, og ønsker å spre budskapet og historiene. Dersom ditt lag eller dine barter fortjener oppmerksomhet, ta kontakt – enerWE deler gjerne bildene og historiene!

  Resultater så langt

  De siste 11 årene har Movember samlet inn 3,9 milliarder kroner til  menns helse. Bare i Norge ble det samlet inn 8,9 millioner kroner i fjor. Det gjør Norge til det sjette beste innsamlings landet som er imponerende når man ser på folketallet i Norge sammenlignet med de andre topplandene.  Til sammenligning samlet svenskene inn 4,49 millioner norske kroner og danskene 2,23 millioner norske kroner i 2014. Pengene som samles inn i Norge allokeres videre til Kreftforeningen og norsk forskning på prostata og testikkelkreft.

  I år er første gang energibransjen samles til aksjon, og til inspirasjon så var det oljebarten som var det desidert største nettverket i fjor, som samlet inn totalt 1,7 millioner kroner av de 8,9 millionene.

  Dette er reglene

  1. Forplikt deg til å endre ansiktet til menns helse ved å registrere deg på Movember.com
  2. Mo Bros starter glattbarbert 1. november og gror bart i 30 dager.
  3. Gentlemen jukser ikke – ingen skjegg, ingen kinnskjegg, ingen falske barter.
  4. Bruk kraften i barten til å starte samtaler om menns helse og til å samle inn penger til forskning på prostatakreft og testikkelkreft.
  5. En Mo Bro må alltid oppføre seg som en ekte gentleman.
  6. Les mer på: Kreftforeningen sine sider.

Powered by Labrador CMS