SV vil gi 20 milliarder til grønne investeringer

– Som historien har vist, så kommer man ikke utenom statlig eierskap om man vil få til industrielle endringer.

Publisert

SV foreslår å skyte inn 20 milliarder i et statlig investeringsselskap som sammen med en grønn investeringsbank skal sørge for grønn omstilling av økonomien.

Mandag legger partiet fram sitt alternative budsjett. Her foreslås det blant annet at staten skal gå inn som hovedeier i nøkkelsektorer.

– Som historien har vist, så kommer man ikke utenom statlig eierskap om man vil få til industrielle endringer, sier SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes til Klassekampen.

Det alternative budsjettforslaget inneholder blant annet et forslag om et grønt, statlig investeringsselskap der SV vil skyte inn 20 milliarder kroner – til å begynne med.

– Det har kostet flere tusen milliarder å gjøre Norge til en oljenasjon, og så har vi selvfølgelig tjent mye mer. Men det har kostet. Og 20 milliarder er en start, sier Fylkesnes og påpeker at selskapet skal ha et langsiktig perspektiv.

SV peker ut seks næringsfelter for investeringsselskapet: flytende havvind, bioindustri, karbonfangst- og lagring, batteriproduksjon, hydrogen og grønn skipsfart.

Det grønne investeringsselskapet skal kombineres med et forslag SV allerede har i sitt program: en grønn, statlig investeringsbank.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS