Foto: Kasakhstans ambassade
Foto: Kasakhstans ambassade

Oljeselskaper satser på fornybare prosjekter i Kasakhstan

- Oljeselskaper som Shell, Eni, Total og Irena utvikler prosjekter om fornybar energi.

Publisert

I en pressemelding fra kasakhstan's ambassade forteller embetspersonen Ainur Sospanova fra Kasakhstans energidepartement at flere internasjonale oljeselskaper nå er klare for å utvikle prosjekter med fornybar energi i Kasakhstan.

- Oljeselskaper som Shell, Eni, Total og Irena utvikler prosjekter om fornybar energi, og allerede neste år vil disse implementeres i Kasakhstan. Dette er et godt tegn for oss; det viser at disse stabile investorene som har 20 års erfaring med å være i Kasakhstans olje- og gassektor, er villige til å etablere seg innen fornybar energi. Og vi håper at en rekke slike investorer som kjenner godt til Kasakhstan og landets lovgivning, vil komme med åpеne tanker og god kunnskap om Kasakhstan og vil investere i fornybar energi, sa Sospanova.

Kasakhstan har 81 anlegg for produksjon av fornybar energi med en samlet kapasitet på mer enn 930 megawatt. På slutten av 2019 vil 86 prosjekter med en kapasitet på 980 megawatt bli operative i landet.

Kasakhstan. Foto: Google Maps
Kasakhstan. Foto: Google Maps

Ifølge foreløpige estimater kan disse prosjektene tiltrekke investeringer på rundt 1 milliard dollar til Kasakhstan. Dette vil skape arbeidsplasser, resultere i større skatteutbetalinger og generere grønn energi.

Kasakhstan håper at disse investeringene vil være med på å etablere en ny grønn næring i landet, og at det bidrar til opplæring av Kasakhstans egne spesialiser. Derfor er også nettselskapet KEGOC (Kazakhstan Electricity Grid Operating Company) og nettverksorganisasjoner involvert i prosjektene.

I pressemeldingen trekkes det frem tre eksempler på prosjekter som nå er i gang:

  • En tysk investor har nylig startet en solkraftverk med kapasitet på 50 megawatt i regionen Karaganda. Selskapet som investerte i dette prosjektet har leng erfaring med utvikling av fornybare energiprosjekter i Kasakhstan. Liknende solkraftverk har blitt startet i to andre byer i regionen.
  • Eni vil fullføre byggingen av vindparken Badamsha-1 i nærheten av Aktobe. Anleggets kapasitet er på 48 megawatt.
  • I de siste to årene har Shell levert solkraftverk til skolenettverket Nazarbayev Intellectual Schools. Dette er en del av et samarbeidsprogram mellom Shell, Kasakhstans energidepartement og skolenettverket.Videre vil kontraktene mellom investorer og Financial Settlement Center of Renewable Energy snart involvere 3.000 megawatt. For Kasakhstan er dette betydelig. Kasakhstans energibalanse vil gradvis integrere disse 3.000 megawatt.