Kongsberg vil bryte turbinleverandørenes monopol på vindpark-data

Publisert

...og senke vedlikeholdskostnadene for vindparker.

Kongsberg Renewables Technology har lansert et turbinuavhengig beslutningsstøttesystem som skal senke vedlikeholdskostnadene for vindparker, og bryte turbinprodusentenes data-monopol.

Eirik Skare, VP Sales and Marketing i Kongsberg Renewables Technology, sier vindparksystemet Kongsberg EmPower har sitt utspring i Kongsberg Gruppens kjernekompetanse på å utvikle beslutningsstøttesystemer innen sektorer som olje og gass, maritimt og forsvarsteknologi.

Kongsberg EmPower er et modulært system bestående av fire ulike moduler — Performance Monitoring, Condition Monitoring, Production Forecasting og Wind Farm Control — som kommuniserer sømløst seg imellom. Systemet er skalerbart, og kunden har muligheten til å skreddersy systemet med de modulene de ønsker.

Lik oljebransjen for flere tiår siden

- Målet er å redusere vedlikeholdskost, og øke antall driftstimer i vindparkene. Turbinleverandørene har hatt og har fortsatt en form for monopolsituasjon på data, vårt system gir drifteren bedre tilgang til egne data, for selv å velge hvem de vil ha til å utføre service- og vedlikeholdsarbeid på turbinene, sier Skare til enerWE.

Skare sammenligner dagens situasjon i vindpark-markedet med oljebransjens fortid:

- Det er akkurat den samme situasjonen som olje og gass og den maritime sektoren var i for endel tiår siden, at det var de store utstyrsprodusentene som hadde eierskap til data. Dette mønsteret ønsker Kongsberg Renewables å bryte med sitt nye system.

Fra Finnmark til Paris

Det første Kongsberg EmPower systemet ble installert på Arctic Winds’ AS vindpark i Havøy i Finnmark allerede i sommer. Denne uken er Skare i Paris og European Wind Energy Associations årlige konferanse for å demonstrere produktet på en internasjonal arena.

- Nå jobber vi iherdig for å få inn flere, og har flere caser som vi jobber med. Vi har allerede fått veldig god respons på den informasjonen vi har sendt ut til nøkkelpersoner i bransjen , så får vi se hvor mange konkrete kontrakter det resulterer i, avslutter Skare.

Powered by Labrador CMS