Klimaforsker vil stille Norge for retten

Publisert

- Norge skjønner ikke at vi har brukt opp mesteparten av utslippsbudsjettet.

Klimaforskeren James Hansen spilte en avgjørende rolle i å få satt global oppvarming på dagsordenen på 1980-tallet. Nå er han i Oslo for å forklare hvorfor han mener Norge bør stilles for retten.

– Vi vet at vi ikke kan bruke alle de fossile brenslene som finnes i Arktis, sier James Hansen til NTB.

 • Se også: Menneskeskapt CO2 kan ikke være hovedårsak til klimaendringene
 • Nærmer oss slutten av utslippsbudsjettet

  – Vi har allerede brukt opp mesteparten av utslippsbudsjettet, og vi må bevege oss så raskt som mulig til alternative, rene energikilder, fastslår han.

  Klimaforskeren forteller at han er villig til å stille som ekspertvitne i et framtidig klimasøksmål mot den norske stat for å få stoppet oljeboringen i Arktis. Problemet er at verden ennå ikke har begynt å ta klimaproblemet på alvor, fastholder han.

  • Se også: Derfor tar klimaskeptikeren feil
  • En rekke norske organisasjoner samles mot staten

   En rekke norske miljøorganisasjoner truer med å saksøke staten for brudd på Grunnlovens paragraf 112 om bevaring av miljøet hvis den ikke avlyser 23. konsesjonsrunde.

   Fakta om klimasøksmål mot den norske stat

   NTB oppgir følgende:

   • En rekke norske miljøorganisasjoner har gått sammen om å kreve at regjeringen avlyser 23. konsesjonsrunde, som i hovedsak består av leteblokker som ligger nord for polarsirkelen.
   • Miljøorganisasjonene truer med å saksøke den norske stat hvis konsesjonene gis.
   • Ideen bak det varslede søksmålet er at oljeboringen i Arktis er i strid med Grunnlovens paragraf 112, den såkalte miljøparagrafen.
   • Grunnlovens paragraf 112 sier at enhver «har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares. Naturens ressurser skal disponeres ut fra en langsiktig og allsidig betraktning som ivaretar denne rett også for etterslekten».
Powered by Labrador CMS