Krager¯  20170813.Klima- og milj¯minister Vidar Helgesen sto s¯ndag for den  offisielle Âpningen pp Jomfruland nasjonalpark i Krager¯.Foto: Jon Berg / Klima- og milj¯departementet / NTB scanpix
Krager¯ 20170813.Klima- og milj¯minister Vidar Helgesen sto s¯ndag for den offisielle Âpningen pp Jomfruland nasjonalpark i Krager¯.Foto: Jon Berg / Klima- og milj¯departementet / NTB scanpix

Fornøyd klimaminister åpnet to nye nasjonalparker

Publisert

Søndag åpnet klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) to nye nasjonalparker, Jomfruland i Kragerø og Raet i Aust-Agder.

– Dette er en gledens dag. I dag skjer det en fordobling av maritime nasjonalparker i Norge og det er viktig. Både for naturen og verdiskapningen, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen til NTB.

Søndag deltok han på åpningen av både Raet nasjonalpark og en nasjonalpark i Jomfruland.

– Norge er en havnasjon. Havet er nå truet av både plast, annen forurensing og klimaendringer, og det er derfor viktig å ta vare på større helhetlige områder der økosystemene kan fungere, sier Helgesen.

Rundt 600 mennesker hadde møtt opp til åpningen i Jomfruland, og tusenvis møtte opp til åpningen av Raet Nasjonalpark, ifølge Helgesen. Klima- og miljøministeren sier det er en gledens dag.

– Det har vært utrolig god stemning i hele dag. Masse taler og musikk, her er det fest! Det er gledelig å se da det ligger et godt samarbeid mellom lokalbefolkningen, kommunene og myndighetene bak disse åpningene, sier Helgesen.

Bare to prosent av Jomfruland nasjonalpark ligger over vann. Resten er sjøbunn med tareskog og ålegresseng. Like sør ligger Raet nasjonalpark, som er 99 prosent under vann.

Arbeidet med å opprette nasjonalparkene ble startet av Stoltenberg-regjeringen, og vedtatt i desember.

(©NTB)