- Forbudet kommer ikke som første virkemiddel

Publisert

Tirsdag og onsdag denne uken arrangerer Norsk Fjernvarme sin årlige konferanse Fjernvarmedagene.

Der startet arrangementet med en delt sesjon der blant annet kommunene fikk sin egen bolk, og som en del av det ga Marit Hepsø fra Miljødirektoratet en gjennomgang av det kommende forbudet mot oljefyring.

Det er snart bare et år igjen til det trår i kraft, og fra 1. januar 2020 er det slutt. Da blir det generelt sett et forbud mor oljekomfyrer til oppfyring av bygninger.

- Forbudet kommer ikke som første virkemiddel, men nesten som det siste. Det har blitt varslet om forbud siden 2012, og det har også vært flere virkemidler underveis, blant annet støtte fra Enova, sier Hepsø.

Selv om det blir et generelt forbud, så er det unntak for noen typer bygg. Det gjelder for eksempel fritidsboliger, fyrstasjoner og seterbygninger som ikke er tilknyttet strømnettet. De får fortsatt lov til å bruke oljekomfyr til oppvarming.

Andre bygninger har fått en lengre frist før de må kvitte seg med oljekomfyren. Det gjelder driftsbygninge i landbruket, samt sykehus med døgnkontinuerlig drift. De får fortsette med oljekomfyrer frem til 2025.

Forøvrig gjelder ikke forbudet bruk av  biofyringsolje, gass eller andre bruk av oljekomfyr til andre formål enn oppvarming av bygg. Det gjelder for eksempel ved bruk på byggeplasser, til tørking, veiutbygging eller til utendørs oppvarming.