Så mye ekstra tok strømselskapene på «innkjøpspris»-avtalene

Se listen over hvilke strømselskap som hadde størst ekstra priselement i tillegg til spotprisen.

Publisert

21. oktober gikk Forbrukerrådet ut mot 29 strømselskaper, og kritiserte de for å lure sine strømkunder med hemmelige påslag på strømavtaler av typen «innkjøpspris».

Dette er strømavtaler der strømprisen følger prisutviklingen på kraftbørsen Nord Pool, hvor strømprisen settes fra time til time.

– Vi har avdekket at strømselskapene rett og slett lurer folk med en avtaletype de kaller innkjøpsprisavtaler. De selges som ordinære spotavtaler, og det er avtalene som folk oftest blir anbefalt å velge, sier Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet, til VG.

Da enerWE undersøkte saken viste det seg at Forbrukerrådet hadde klaget inn alle strømselskapene som tilbød denne typen strømavtaler, og i sin klage sendte de ikke over informasjon om hvem som gjorde hva i sine strømavtaler. Dermed ble det opp til Forbrukertilsynet å finne ut hva som var tilfelle.

De sjekket raskt ut tre av strømselskapene, og etterhvert kom det også frem at flere av de andre hadde slike avtaler, men at de ble avsluttet. Til slutt konkluderte Forbrukertilsynet med at 17 av de 29 strømselskapene må endre måten de opplyser om priselementene i sine avtaler.

Så mye ekstra tok strømselskapene i «hemmelige påslag» på «innkjøpspris»-avtalene.

I 17 likelydende brev til strømselskapene skriver Forbrukertilsynet følgende:

«Forbrukertilsynets vurdering er at både eksistensen av ekstra priselementer utover spotpris, påslag per kWh og eventuelle fastbeløp, samt størrelsen på disse, etter de nevnte bestemmelsene må fremgå tydelig av både markedsføringen, ved bestilling og i avtalevilkårene til de aktuelle strømavtalene. Dersom det aktuelle priselementet er av en slik art at det ikke er mulig å forutsi størrelsen på forhånd, må priselementet likevel konkretiseres så langt mulig for at praksisen ikke skal anses som i strid med markedsføringsloven §§ 7 og 8, jf. § 6, samt § 10 og angrerettloven § 8. »

Forbrukertilsynet gir strømselskapene frist til 6. januar med å rydde opp i sin praksis.

Strømselskapene og kraftbransjen med bransjeorganisasjonene Distriktsenergi og Energi Norge i spissen har vært veldig kritiske til fremgangsmåten til Forbrukerrådet. De har påpekt at det blir helt feil å skjære alle strømselskapene over en kam, og de har påpekt at det har vært snakk om helt andre beløp enn det Forbrukerrådet har antydet.

Nå har enerWE fått utlevert informasjon fra Forbrukertilsynet om hvor store påslag det var snakk om for de forskjellige strømselskapenes strømavtaler. Der viser tallene at de to strømselskapene med størst ekstra priselement la til kostnader på totalt 950 kroner for en strømkunde i løpet av et år. For de fleste andre var det snakk om et totalbeløp på mellom 50 og 250 kroner i året.

Se rangert oversikt i tabellen nederst i artikkelen. Merk at denne tabellen viser det ekstra priselementet også for de strømselskapene som har allerede har avsluttet eller endret sine strømavtaler av denne typen. Det er derfor 26 strømselskaper, og ikke bare 17, på denne listen.

Her kan du laste ned og lese brevet Forbrukertilsynet sendte til strømselskapene. Dette er til Fjordkraft, men de 16 andre strømselskapene fikk likelydende brev.

Ekstra priselement på strømavtaler med "innkjøpspris"

Rangering Strømselskap Ekstra priselement
1Agva950 kr
1Telinet Energi950 kr
3Akraft750 kr
4MidtEnergi312 kr avtale 1, 192 kr avtale 2
5Haugaland Kraft Energi240 kr
5Skandia Energi240 kr
7Odda Energi234 kr
8Fjordkraft220 kr
9Orkland Energi125-200 kr
10Ustekveikja Energi200 kr
11Midt-Telemark Energi160 kr
12Varanger Kraftmarked145,52 kr
13Istad Kraft127,50 kr
14Lyse Energisalg125 kr
15Fosenkraft Energi100-113,60 kr
16NTE Marked100 kr
17Hallingkraft80 kr
18Stryn Energi60 kr
19Smart Energi (felles svar også for , , og )58 kr
19Røyken Energi58 kr
19Kragerø Energi58 kr
19Follo Energi58 kr
19Askøy Energi58 kr
24NorgesEnergi28,40 kr
25Ishavskraft23,40 kr
UkjentHurum KraftUkjent størrelse
Powered by Labrador CMS