For fjerde gang: Hva skal vi leve av etter olja?

Publisert

Kommentar av Chul Christian Aamodt, Ansvarlig redaktør, enerWE

Olje- og gassbransjen får mye kritikk. I denne kommentaren deler jeg kritikken i to:

A) De som mener oljebransjen er en trussel for miljøet

B) De som mener Statoil heller bør investere i innovasjon i andre bransjer for å skape arbeidsplasser for tiden etter olja

Olje- og gass vil fortsatt være motoren

Tre fredager på rad har jeg skrevet en kommentar der jeg påpeker at vi skal leve av olje- og gass i mange tiår fremover. Det er olje- og gass som er motoren i norsk økonomi. Petroleum står for 38 % av all eksport. På kort sikt kan vi umulig å erstatte denne pengestrømmen.

 • Les også: Forstår ikke det norske folk tallet 38?
 • Vi er stolte av vårt velferdssamfunn. For å oppretteholde velferdssamfunnet må vi fortsette med innovasjon i olje- og gassbransjen. Dersom vi slutter med det, så sager vi av grenen vi sitter på. Olje- og gass vil fortsatt være motoren.

  Vi bryr oss ikke

  Jeg har tidligere kommentert Live Nelvik sitt stunt på Statoil sin generalforsamling. Stuntet var morsomt. Veldig morsomt.

  Dersom alle som trykket LIKE eller delte video fra NELVIK-stuntet på Facebook hadde brydd seg såpass mye om miljøet at de også hadde droppet en flyreise til syden hvert år, så kunne det utgjort en (liten) forskjell. Men så mye bryr vi oss ikke. Når flyplassen på Rygge legges ned så er vi (selvfølgelig) mer opptatt av å bevare arbeidsplasser enn å tenke at det kan bidra til at vi flyr mindre og dermed forurenser mindre.

  Sju av ti som kjører elbil, har også en bensin- eller dieselbil. Og to av ti elbilister sier de kjører mer bil enn før de kjøpte elbilen. Dersom alle familier hadde nøyd seg med en elbil, så kunne det utgjort en (liten) forskjell. Men så mye bryr vi oss ikke.

  Vi nøyer oss med å sitte i sofaen og trykke LIKE på Facebook. Og så kildesorterer vi litt.

  Er de som leder og eier Statoil egentlig så feige?

  Live Nelvik kritiserer Statoil for at de ikke er modige nok.

  Jeg mener vi må feie for egen dør før vi kritiserer Statoil. Jeg mener Statoil skal fortsette å hente opp olje- og gass. Vi skal som nevnt leve av olja i mange tiår fremover, og vi er helt avhengige av at Statoil opprettholder sin posisjon og henter opp olje både på norsk og internasjonal sokkel.

  Jeg mener vi må åpne nye felt i nord, og jeg synes det er synd at regjeringen etter varsler om brudd på samarbeidsavtalen med Venstre og KrF måtte snu om oljenominasjonene utenfor Lofoten og Møre.

  Samtidig mener jeg at vi må bruke det vi i mange tiår har tjent på oljebransjen for å løfte frem nye innovative startups. Den dagen vi skal leve av noe annet enn olja, så er jeg overbevist om at det ikke er en, men mange ulike bransjer som må erstatte de 38 % med eksport som petroleum i dag utgjør.

  Skattereglene i Norge oppfordrer dessverre de som har gjort gode penger på olja (og andre bransjer) til å investere i eiendom. Jeg kjenner mange som har tjent veldig gode penger i oljebransjen (og i andre bransjer), og fellesnevneren er at de nå investerer i eiendom.

  Istedenfor å sitte og trykke LIKE på Facebook når noen kritiserer Statoil for ikke å være modige nok, så bør vi gå i oss selv.

  La oss slutte å kritisere andre. La oss ta ballen selv!

  Jeg mener som sagt at Statoil skal fortsette med sin olje- og gassvirksomhet, og så skal heller vi som har vært så heldige at vi har tjent gode penger på olja bruke noen av disse pengene til å hjelpe frem nye oppstartsselskap i nye bransjer.

  Tør du satse egne sparepenger på et startup? Kjenner du andre i din omgangskrets som du bør utfordre til å satse egne penger på et startup?

  Jeg er modig nok. Er du?

  PS: Dersom du har kapital, men mangler erfaring med det å investere så finnes det også nettverk der du kan lære. I går tok jeg kontakt med Anita Krohn Traaseth, Administrerende direktør i Innovasjon Norge, og hun anbefaler blant annet Business Angel Network.

  Mvh,

  Chul Christian Aamodt, Ansvarlig redaktør, enerWE