- Det er fortsatt mulig å komme inn igjen i oljebransjen

Publisert

Rekrutteringsselskap investerer i nedgangstider for andre gang.

- Det pågår en omfattende nedbemanning i oljebransjen, og vi har muligens aldri hatt et så stort omfang av dyktige og høyt utdannede mennesker utenfor arbeidslivet i Norge. Mange ser etter muligheter i andre bransjen, men det er fortsatt mulig å komme inn igjen i oljebransjen, forklarer Jan Erik Kronstad, daglig leder i Folk Varig AS.

Satser for andre gang i nedgangstid

Folk AS har over 10 års erfaring innen rekruttering til prosjektbaserte, midlertidige og faste stillinger, hovedsakelig med leveranser til olje-, gass- og energibransjen. Selskapet har i dag rammeavtale med flere større aktører i oljebransjen, og omsatte for over 115 millioner kroner i 2014.

Nå lanseres deres første datterselskap – Folk Varig AS. Kronstad mener at utfordringen kan være at selskaper som er på jakt etter en spesifikk kompetanse ikke kan annonsere stillingen offentlig.

- De er gjerne i en nedbemanningsfase på andre områder, og må utvise varsomhet. Ledige stillinger besettes ofte gjennom et rekrutteringsselskaper. Enten ved at de lyser ut stillingen under eget navn, eller gjennom aktivt søk i CV-baser og nettverk av kandidater og kilder. Det er derfor viktig at de som er utenfor arbeidslivet gjøre seg selv og egen kunnskap tilgjengelig for markedet. Dette kan en gjøre ved å være på radaren til rekrutteringsselskap som har fokus på den bransjen en sikter seg inn mot. Sørg for å ha en oppdatert CV på LinkedIn, Finn.no og direkte hos utvalgte rekrutteringsselskap.

 • Ny lov endrer skatten til de som tar sluttpakke
 • Riktig timing

  Sunn økonomi siden oppstart gir nå mulighet til å satse i et marked mange opplever som tøft. Gründerne, Ida Marie Lien og Tone Hundvin etablerte Folk AS våren 2004 – i en tid som var preget av nedgang innen olje- og gassindustrien. I ettertid viste dette seg å være riktig tidspunkt.

  - Vi har alltid hatt fokus på å være en trygg og langsiktig samarbeidspartner for våre kunder og kandidater. Det siste året har imidlertid også vært utfordrende for oss, som bevisst har vært sterkt eksponert mot olje- og gassindustrien. Vi mener imidlertid at dersom en har mulighet til det, bør man tørre å investere også i dagens marked. Vi ser nå behovet for å utvide vårt tjenestespekter og jeg tror på sikt at vi vil vurdere også dette tidspunktet som riktig, sier Ida Marie Lien.

  Sjømat, havbruk, IT og maritim

  Folk Varig AS er etablert for å spisse satsingen på fastrekruttering, og øke fokuset på prosesser og tjenester innenfor dette fagområdet.

  - Etableringen av det nye selskapet gjør at vi i større grad kan være en totalleverandør for våre kunder, og samtidig åpner det for nye markeder. I løpet av de siste årene har vi jobbet med å utvide vårt bransjefokus til å innbefatte sjømat og havbruk, IT og maritim, sier Tone Hundvin.

  • Oljebransjen har generert ekstreme verdier for privatpersoner
  • Kvalitetssikret prosess

   Jan Erik Kronstad ble ansatt i november 2015 for å bygge opp og lede Folk Varig AS. Han har over ti års erfaring innen salg og salgsledelse, fra blant annet oljeindustrien og IT-bransjen. De siste åtte årene jobbet han som salgsleder i Offshore Media Group, og var med å bygge opp oljemessen OTD. Allerede i januar starter han et løp mot å bli DNV-GL sertifisert rekrutterer.

   - Vi skal gjøre dette riktig fra starten. Det er lang erfaring innen rekruttering i selskapet, og det er dette vi skal bygge videre på. Vår jobb er å sørge for at kandidater med riktig kompetanse, personlighet og motivasjon blir ansatt. Det å gjennomføre en strukturert rekrutteringsprosess, med gode verktøy, er derfor avgjørende i vår jobb, forteller Kronstad.

   Hovedvekt på olje og gass

   Historisk har Folk AS levert tjenester til olje-, gass- og energibransjen, og selskapene vil fortsatt ha sin hovedvekt av oppdrag i denne industrien.

   - I dag er det tøft for mange selskaper i olje- og gassindustrien. Nyhetsbilde er preget av nedbemanning og permittering, og det foregår en storstilt omstilling for å etablere en mer robust og konkurransedyktig industri. Men vi ser også noen lyspunkter for bransjen. I 2016 skal det gjennomføres en rekke revisjonsstanser som inkluderer større vedlikeholdsprosjekter, og vi har Johan Sverdrup. Vi kommer til å ha et sterkt fokus på oljebransjen også fremover, og vi har tro på positive endringer i markedsbilde fra 2017, sier Kronstad.

   Varige resultater

   I dag står mange dyktige mennesker utenfor arbeidslivet, og spesielt etter nedbemanningen som pågår i oljeindustrien.

   - Vår jobb er å bistå kunder og kandidater med å finne varige løsninger. I noen tilfeller handler dette om å justere forventninger, og se på muligheter i andre næringer. Men det er også fortsatt behov og muligheter i oljebransjen. Vi har noen spennende år foran oss og vi ser frem til å bistå kunder og kandidater med å skape varige resulter, avslutter Kronstad.

Powered by Labrador CMS