Fem tips til oljeingeniører som skal søke seg over i en annen bransje

Publisert

Hvordan vise at oljebakgrunn er relevant for nye industrier?

Ifølge det ferske kompetansebarometeret til NHO som ble lansert onsdag er det ikke lenge til det er behov for oljeingeniører igjen. Samtidig går mange tusen arbeidsledige, og mange strever med å finne tilpasse seg den nye hverdagen og jobbsøking i nye bransjer.

Ida Marie Lien og Tone Hundvin i rekrutteringsselskapet Folk AS rekrutterer folk inn i prosjektbaserte, midlertidige og faste stillinger. De kommer med fem tips til ingeniører med oljebakgrunn som skal søke i en annen bransje.

 • Se nøye hva det etterspørres i stillingsannonse både av utdannelse, erfaring, IT-verktøy, språk og personlige egenskaper. Og ikke minst hva arbeidsoppgavene går ut på. Spisse cv og søknad etter dette, ved å tydeliggjøre alt man har av relevans.
 • Ha spesifikk fokus på fagkompetanse – og, der man kan: «tone» ned typisk olje- og gass terminologi, eksempelvis navn på prosjekter og lignende.
 • Ta med et kort sammendrag av det mest relevante for denne stillingen høyt oppe i cv'en. Slik at de som leser cv'en lett får tak i dette.
 • Og igjen, der man kan: «tone» ned typisk olje- og gass terminologi, eksempelvis navn på prosjekter.
 • Ta samme gjennomgangen for hver eneste stilling man søker på.
 • - Har dere noen tips til hvordan man kan få hjelp til dette?

  - Hvis man er tilknyttet et bemanningsbyrå, kan man spørre disse om råd – eventuelt å se over CV’en. Vi hjelper de som søker på jobber gjennom oss, men har også blitt kontaktet av flere tidligere medarbeidere, som nå trenger hjelp ifbm jobbsøk igjen, sier Hundvin og Lien.

  • - Nord-Norge kommer til å bli en like stor olje- og gassprodusent som britisk sokkel
  • Hvilke andre bransjer er de mest aktuelle for folk med «oljekompetanse»?

   - Det kommer an på utdannelse og erfaring, men det er flere bransjer som kan være aktuelle for mange med oljekompetanse. Eksempelvis kan en elektroingeniør være aktuell til stillinger innen det offentlige, industri, bygg og anlegg, energi med flere. 

   De understreker at «oljekompetanse» kan være så mangt.

   - I vår verden er det ofte ingeniører som har jobbet med olje- og gassprosjekter, og som innehar en generell spesifikk fagkompetanse i bunnen. På samme måte som olje- og gassindustrien underveis har ansatt personell fra mange forskjellige andre bransjer, kan denne fagkompetansen omsettes til de fleste teknologibransjer - det samme gjelder personell med prosjektadministrativ bakgrunn.

Powered by Labrador CMS